A bécsi szelet tökéletes receptje öntöttvas edényben
A bécsi szelet, vagy ahogyan az osztrákok nevezik, Wiener Schnitzel, az osztrák konyha egyik legismertebb és legkedveltebb étele. Ez a finom húsétel a 19. század közepén vált népszerűvé Ausztriában, és azóta is töretlen népszerűségnek örvend szerte a világon. A bécsi szelet hagyományosan borjúhúsból készül, de manapság sokan készítik sertés- vagy csirkehúsból is.
Hozzávalók
- 4 szelet borjúhús (kb. 150-200 g/szelet)
- Liszt (a panírozáshoz)
- 2 tojás
- Zsemlemorzsa (a panírozáshoz)
- Só
- Bors
- Olaj vagy zsír (a sütéshez)
- Citromszeletek (a tálaláshoz)
Elkészítés
- A borjúhúst vékony szeletekre vágjuk, majd enyhén kiklopfoljuk. Ügyeljünk arra, hogy a szeletek egyenletes vastagságúak legyenek.
- A hússzeleteket sózzuk és borsozzuk mindkét oldalukon.
- Készítsünk elő három tálat: az egyikbe tegyük a lisztet, a másodikba verjük fel a tojásokat, a harmadikba pedig szórjuk a zsemlemorzsát.
- A hússzeleteket először forgassuk meg a lisztben, majd mártsuk bele a felvert tojásba, végül pedig forgassuk meg alaposan a zsemlemorzsában.
- Öntsünk olajat vagy zsírt egy öntöttvas edénybe, és melegítsük fel közepes hőmérsékletre. Fontos, hogy az olaj elég forró legyen, de ne füstöljön.
- Süssük ki a hússzeleteket az előmelegített olajban aranybarnára mindkét oldalukon. Az optimális sütési idő oldalanként kb. 3-4 perc.
- A kisült szeleteket papírtörlőre helyezzük, hogy felszívja a felesleges olajat.
- Tálaljuk frissen citromszeletekkel és ízlés szerint körettel, például burgonyasalátával vagy párolt zöldségekkel.
Története és érdekességek
A bécsi szelet eredete körül számos legenda kering. Az egyik legnépszerűbb történet szerint Radetzky marsall hozta magával Észak-Itáliából Bécsbe az 1850-es években. Az étel gyorsan elterjedt és hamarosan az osztrák konyha jellegzetes fogása lett.
Az eredeti recept borjúhúst használ, de ma már sokan készítik más húsokból is. A sertéshúsból készült változatot gyakran "Wiener Schnitzel vom Schwein" néven találhatjuk meg az éttermek étlapján.
Az igazi bécsi szelet titka az egyszerűségében rejlik: friss alapanyagok és gondos elkészítés szükséges ahhoz, hogy igazán finom legyen. Az öntöttvas edény használata különösen ajánlott, mert egyenletesen tartja a hőt és segít abban, hogy a hús kívül ropogósra süljön, belül pedig szaftos maradjon.
Köretek és tálalási javaslatok
A bécsi szelet mellé számos köret illik:
- Burgonyasaláta: Az egyik legnépszerűbb köret Ausztriában ehhez az ételhez.
- Párolt zöldségek: Egészséges és könnyed választás.
- Burgonyapüré: Krémes textúrájával kiválóan kiegészíti a ropogós húst.
- Káposztasaláta: Frissítő és ropogós köret.
A citromszeletek nem maradhatnak el a tálaláskor; ezekkel ízesíthetjük meg még inkább az ételt.