
A tökéletes tarte tatin receptje
A Tarte Tatin egy igazi francia klasszikus, amelyet gyakran emlegetnek a világ egyik legfinomabb desszertjeként. Az eredeti recept egy véletlen baleset eredményeként született meg, de mára már a francia konyha egyik alapvető édességévé vált.
Ebben a cikkben bemutatjuk a Tarte Tatin történetét, elkészítési módját és néhány tippet adunk ahhoz, hogyan készítheted el otthon ezt az ínycsiklandó finomságot.
A Tarte Tatin története
A Tarte Tatin története egészen az 1880-as évekig nyúlik vissza, amikor is két nővér, Stéphanie és Caroline Tatin vezettek egy kis fogadót Lamotte-Beuvron-ban, Franciaország középső részén.
Egy nap Stéphanie véletlenül túl sokáig hagyta karamellizálódni az almákat a serpenyőben. Hogy mentse a helyzetet, gyorsan ráborított egy tésztalapot és betette a sütőbe. Az eredmény egy mennyei ízű fordított almatorta lett, amely hamarosan híressé vált a vendégek körében.
Hozzávalók
A tökéletes Tarte Tatin elkészítéséhez szükséged lesz néhány alapvető hozzávalóra:
- 6-8 db közepes méretű alma (Granny Smith vagy Golden Delicious)
- 100 g vaj
- 150 g cukor
- 1 csipet só
- 1 csomag leveles tészta (vagy házi készítésű tészta)
- Fahéj (opcionális)
Elkészítési lépések
Kövesd az alábbi lépéseket a tökéletes Tarte Tatin elkészítéséhez:
- Karamellizálás: Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra. Egy nagy serpenyőben olvaszd fel a vajat közepes lángon, majd add hozzá a cukrot és keverd folyamatosan, amíg aranybarna karamellt nem kapsz.
- Alma előkészítése: Hámozd meg az almákat, távolítsd el a magházukat és vágd őket negyedekre. Helyezd az alma darabokat a karamellbe úgy, hogy szorosan illeszkedjenek egymáshoz.
- Sütés: Fedd le az almákat a leveles tésztával, ügyelve arra, hogy teljesen lefedje őket és kissé benyomd a széleit. Szúrj néhány lyukat a tésztába villával, hogy a gőz távozhasson sütés közben.
- Sütés befejezése: Helyezd a serpenyőt az előmelegített sütőbe és süsd 30-35 percig, vagy amíg a tészta aranybarnára sül.
- Kihűtés és fordítás: Miután kivetted a sütőből, hagyd hűlni 10-15 percig. Ezután helyezz egy nagy tányért vagy tortatálat a serpenyő tetejére és gyors mozdulattal fordítsd meg az egészet. Így az alma kerül felülre és gyönyörűen mutat majd.
Tálalási tippek
A Tarte Tatin-t legjobb melegen tálalni vaníliafagyival vagy tejszínhabbal. A kontrasztos hőmérsékletek és textúrák igazán különleges élményt nyújtanak. Ha szeretnéd még tovább fokozni az ízeket, hintsd meg egy kevés fahéjjal vagy adj hozzá egy csepp calvados-t (almabrandy) is.
Néhány trükk és tipp
- Tészta: Ha van időd és kedved, készíthetsz házi leveles tésztát is. Azonban a bolti változat is tökéletesen megfelel erre a célra.
- Karamell: Ügyelj arra, hogy ne égjen meg a karamellizált cukor! Ha túl sötét lesz, keserű íze lehet.
- Gyümölcsök variálása: Bár az eredeti recept almát használ, bátran kísérletezz más gyümölcsökkel is! Körtével vagy barackkal is remekül működik ez az édesség.
Ezzel készen is van az autentikus francia fordított almatorta receptje!
Reméljük, hogy ezeket az egyszerű lépéseket követve te is sikeresen elkészíted majd otthon ezt az ínyencséget.