
Az öntöttvas előnyei és hátrányai - csak őszintén!
Az öntöttvas edények konyhai szerepüket és használatukat tekintve egyedülállóak. Ezek a nehéz és masszív eszközök hűséges társaink lehetnek évtizedeken át, de ahhoz, hogy teljes mértékben kihasználhassuk, fontos tisztában lennünk minden előnyükkel és hátrányukkal.
Ebben a bejegyzésben részletesen bemutatjuk az öntöttvas edényeket, felfedezzük, hogyan javítják az ételek ízét és minőségét, és megosztjuk a gondozásukhoz szükséges gyakorlatokat. Ismerjük meg ennek a konyhának varázslatát és nézzük fel, hogy miért érdemes tartani otthon egy-két edényt vagy akár eg teljes készletet!
Hőeloszlás és hőtartás
Az öntöttvas edények kiemelkedően jó hőeloszlást és hőtartást biztosítanak - hallhatjuk ezt sokszor, de mégis miért és hogyan? Egyszerű! Ezt az anyagot az egyszerűség jellemzi: maga a vas egyenletesen melegszik fel és az anyag tulajdonságaiból kifolyólag tartja a hőt. Ennek egyértelmű eredménye, hogy az ételek szépen egyenletesen sülnek át és főnek meg, ezzel is segítve, hogy tökéletes ételeket tudjunk készíteni.
Tartósság
Az öntöttvas edények hosszú távon megbízhatóak és ellenállnak a hőmérséklet-ingadozásoknak, ami azt jelenti, hogy a forró edényt, amikor a hideg víz vagy mosogatás alá fogjuk a rétegei nem sérülnek. Megfelelő gondozással évtizedekig használhatók, ami nemcsak költséghatékony, hanem környezetbarát megoldás is, hiszen nem szükséges évente új serpenyőt vagy edényt vásárolnunk, amivel terhelnénk a környezetet.
Természetes tapadásmentesség
A vasedények különleges tulajdonsággal rendelkeznek: a rendszeres használat és ápolás során természetes tapadásmentes felületet fejlesztenek ki.Ez megkönnyíti az ételek elkészítését és tisztítását. Tehát míg a vetélytársainál előny, hogy alapvetően több réteggel rendelkeznek (majd kopnak el folyamatosan) itt épp fordítva van. Ki kell alakítani a kezdeti tapadást, de minél többet használjuk, annál erősebb lesz ez a természetesen felület.
Ízletes ételek
Az öntöttvas edényekben készült ételek különlegesen ízletesek és gazdagok ízben. Az anyag reakcióba lép a zsírokkal és az ételekkel, így mély és intenzív ízeket hoz létre. Az ételek hozzájárulnak a vas felületének szebbé tételéhez és az íz fokozásához. Ennek az eredménye egy különleges, mély és gazdag íz, amely csak az öntöttvasban készült ételekre jellemző. Ez a különleges ízélmény ezekek az edénynek az egyik legnagyobb vonzereje egy valódi konyhai varázslatot teremt.
Univerzális használat
Az öntöttvas edények sokoldalúak, használhatók a tűzhelyen, sütőben, grillsütőn és kemencében egyaránt. Ezért ideálisak a különböző főzési és sütési technikákhoz, amely sok háztartásban, konyhában rendkívül hasznos. Az edények alkalmazkodnak a különböző főzési és sütési technikákhoz, ezzel pedig rendkívül praktikussá válnak.
Na de mégis hol használhatók? Igazából bárhol, hisz lehet szó tűzhelyen történő főzésről, sütésről a sütőben vagy épp a grillsütőben, de akár kemencében történő elkészítésről helyt állnak minden területen. A sokoldalúságuk azt is jelenti, hogy egyetlen öntöttvas edény sokféle feladatot képes ellátni, ami praktikus, hisz helyet és időt is megtakaríthatunk, márpedig mindkettő nagy kincs egy konyhában.
Egy nagy serpenyővel például könnyedén elkészíthetjük a reggeli tojás rántottál, de akár az egész család számára is főzhetünk benne pörköltet vagy sültet, majd ugyanabban az edényben tálalhatjuk is az asztalra.
Az öntöttvas edények hátrányai
Súly
Az öntöttvas edények előnyeiből adódóan is nehezebbek vetélytársaiknál. Ez ellen sajnos nem igazán lehet mit tenni, hiszen ha könnyebb vasedényt vásárolunk, akkor jó eséllyel kevésbé jó minőséget fogunk kapni. Nálunk a Milestone66 családban is az edénynek megvan a súlya, de még egy burger prés is (mint legkisebb termék) 1 kg súllyal bír.
Kiégetés
Az öntöttvas edényeket először ki kell égetni (kivéve, ha már a gyártás során megtörtént), ami egy hosszabb folyamat lehet, hasonlítva a polcról levett már rétegezett "bolti" serpenyőkkel. Hátránya egyben előnye is, hiszen cserébe hosszú távú használhatóságot kapunk. Maga a folyamat egyébként elképesztően egyszerű, hisz a kiégetés során az edényt többször bevonjuk zsiradékkal, majd felmelegítjük, hogy a felület tapadásmentessé váljon.
Tisztítás és karbantartás
Ezek az edények a hiedelemmel ellentétben extra speciális tisztítást és karbantartást igazából nem igényelnek, mindössze arról van szó, hogy analógnak számítanak egy digitális világban és talán épp emiatt rossz városi legenda terjedt el róla. Ahogy egyébként semmilyen teflonos vagy más rétegezett serpenyőt, ezeket az edényeket sem javasolt mosogatógépben tisztítani és érdemes kerülni a súrolószereket is, hisz az lekaparja az értékes kialakított réteget. Ami viszont különbség lehet, az az, hogy túl sok mosogatószert nem szabad használni, sőt leginkább a legjobb az, hogy ha nagyon keveset használunk és inkább sokkal több forró vízzel mossuk el, majd pedig a folyamat után azonnal áttöröljük és felitatjuk a nedvességet, illetve vékonyan átkenjük olajjal vagy zsírral.
Rozsdásodás
Az öntöttvas edények hajlamosak a rozsdásodásra. Természetesen csak akkor, ha nem megfelelően gondozzák és tárolják őket. A rozsdásodás elkerülése érdekében száraz és jól szellőző helyen kell tárolni az edényeket, illetve a fent említett tisztítási és kiégetési folyamatot kell alkalmazni.
Hőérzékenység
Az öntöttvas anyaga miatt az edények felülete, beleértve a fogantyúkat is, nagyon forróvá válhatnak. Ez égési sérülések okozhatják, ezért fontos a megfelelő edényfogót vagy kesztyűt használni.
Összefoglalva
Az öntöttvas edényeknek számos kellemes előnye mellett néhány olyan hátránya is van, amihez szerencsére nagyon könnyű alkalmazkodni. Megfelelő gondozással az öntöttvas edények hosszú élettartammal rendelkeznek és kiváló minőségű ételek elkészítéséhez fognak hozzásegít. Azonban ne felejtsük el, hogy a tisztításuk és karbantartásuk speciális gondot igényel.