Az osso buco titkai: egy autentikus olasz recept
Az Osso Buco, magyarul „lyukas csont”, egy hagyományos milánói étel, amely az olasz konyha egyik legkülönlegesebb és legízletesebb fogása. Az étel alapja a borjúcsülök, amelyet lassan főznek, hogy a hús omlós és ízletes legyen. Az Osso Buco elkészítése nem bonyolult, de időigényes, hiszen a lassú főzés során alakulnak ki azok az ízek, amelyek annyira jellemzőek erre az ételre.
Hozzávalók
Az Osso Buco elkészítéséhez a következő hozzávalókra lesz szükség:
- 4 szelet borjúcsülök (kb. 4 cm vastag)
- Liszt (a hús megforgatásához)
- Olívaolaj
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 2-3 gerezd fokhagyma
- 2 szál sárgarépa
- 2 szál zeller
- 1 konzerv hámozott paradicsom (vagy friss paradicsom)
- 1 pohár fehérbor
- 1 pohár húsleves
- Só és bors ízlés szerint
- Citromhéj (reszelt)
- Petrselyem (aprított)
Elkészítés lépésről lépésre
- A borjúcsülköt sózzuk, borsozzuk, majd lisztbe forgatjuk.
- Egy nagy serpenyőben olívaolajat hevítünk, és a hús mindkét oldalát aranybarnára sütjük. Ezután kivesszük a húst és félretesszük.
- A serpenyőben megdinszteljük a felaprított hagymát, fokhagymát, sárgarépát és zellert.
- Hozzáadjuk a paradicsomot és pár percig főzzük.
- Felöntjük a fehérborral és hagyjuk, hogy az alkohol elpárologjon.
- Visszatesszük a húst a serpenyőbe, majd hozzáöntjük a húslevest.
- Lefedve, lassú tűzön kb. két órán át főzzük, amíg a hús teljesen omlós lesz.
Tálalás és tippek
A klasszikus Osso Bucót általában gremolatával tálalják, amely apróra vágott petrezselyemmel, citromhéjjal és fokhagymával készül. Ez frissességet ad az ételnek és kiemeli annak ízeit. A köretként leggyakrabban sáfrányos rizottót (risotto alla milanese) vagy polentát kínálnak mellé.
Néhány tipp az elkészítéshez
- Borjúcsülök helyett: Ha nehezen találunk borjúcsülköt, marhahúsból is elkészíthetjük az ételt.
- Lassú főzés: Az Osso Buco titka a lassú főzésben rejlik. Ne siettessük ezt a folyamatot!
- Bor: A fehérbor helyett vörösbort is használhatunk, ez mélyebb ízt ad az ételnek.
Mindenképpen érdemes kipróbálni ezt az autentikus olasz fogást otthon is! Nem csak különleges alkalmakra ajánlott, hanem egy hétvégi családi ebédhez is tökéletes választás lehet.
További olasz ételek is érdekelnek?
Kóstolj bele Itáliába! Ismerd meg az olasz gasztronómia további 26 fantasztikus finomságát ide kattintva.