Egyszerűségében rejlik az igazi varázs: az oklahoma onion burger
Az Oklahoma Onion Burger egy igazi amerikai klasszikus, amelyet egyszerűsége és ízvilága miatt sokan kedvelnek. Az eredeti recept az 1920-as évekből származik, és azóta is töretlen népszerűségnek örvend. Ebben a cikkben bemutatjuk a történetét, az összetevőket, az ízvilágot és az elkészítés módját.
Történet, info, érdekesség
Az Oklahoma Onion Burger története az 1920-as évekig nyúlik vissza, amikor a nagy gazdasági világválság idején a hús drága volt, de a hagyma olcsó. Egy kreatív oklahomai szakács úgy döntött, hogy a marhahús pogácsát vékonyra szeletelt hagymával egészíti ki, így spórolva meg a húst. Az ötlet bevált, és az Oklahoma Onion Burger hamar népszerűvé vált.
Érdekességként elmondható, hogy ennek a burgernek nincs szüksége különleges szószokra vagy extra hozzávalókra. Az egyszerűségében rejlik a varázsa: csak hús, hagyma és egy kis só-bors. Ez tette lehetővé, hogy az idők során megőrizze eredeti formáját és ízét.
Összetevők, hozzávalók
Az Oklahoma Onion Burger elkészítéséhez mindössze néhány alapvető hozzávalóra van szükség:
- Marhahús pogácsa (80-85% hús tartalommal)
- Vékonyra szeletelt hagyma
- Só és bors
- Hamburger zsemle
- Vaj vagy olaj a sütéshez
- Sajt (opcionális)
Ízvilág
Az Oklahoma Onion Burger ízvilága egyszerre szaftos és ropogós. A vékonyra szeletelt hagyma karamellizálódik a hús alatt, ami édeskés ízt kölcsönöz neki. A szaftos marhahús és a ropogós hagyma együttese egy igazán különleges élményt nyújt minden harapásnál.
A burger egyszerűsége miatt az ízek tiszták és jól kivehetők. Ha sajtot is teszel rá, akkor egy plusz krémes réteget ad hozzá, ami még inkább fokozza az élményt.
Elkészítés
Az Oklahoma Onion Burger elkészítése nem igényel különösebb konyhai tapasztalatot:
- Formázz marhahúsból kb. 100-150 grammos pogácsákat.
- Szeleteld vékonyra a hagymát.
- Melegíts fel egy serpenyőt közepes-magas hőfokon, majd adj hozzá vajat vagy olajat.
- Fűszerezd a hús mindkét oldalát a megfelelő fűszerkeverékkel.
- Tedd bele a húspogácsát a serpenyőbe, majd azonnal helyezd rá a vékonyra szeletelt hagymát.
- Néhány percig süsd mindkét oldalát, amíg aranybarna nem lesz és a hús átsül.
- Közben pirítsd meg enyhén a hamburger zsemléket is.
- Ha sajtot is szeretnél hozzáadni, tedd rá a húspogácsára az utolsó percben.
- Állítsd össze a burgert: helyezd a húspogácsát és hagymát az alsó zsemlére, majd tedd rá a felsőt.
Kinek ajánljuk?
Az Oklahoma Onion Burgert mindenkinek ajánljuk, aki szereti az egyszerű és nagyszerű ételeket. Ideális választás lehet családi összejövetelekre vagy baráti grillpartikra is.
Mivel könnyen elkészíthető és kevés hozzávalót igényel, kezdők számára is tökéletes választás.
További burgerek is érdekelnek?
Ismerj meg még 100 különböző hamburgert a Nagy Burger Katalógusban!