Gulyásleves öntöttvas edényben
A gulyásleves egy tradicionális magyar étel, amely a pásztorok egyszerű, mégis tápláló étkezéséből származik. Eredetileg bográcsban készült a szabad ég alatt, de ma már sokan készítik otthon konyhai körülmények között is.
Az öntöttvas edény különösen alkalmas erre a célra, mivel egyenletesen oszlatja el a hőt és hosszú ideig megtartja azt.
Hozzávalók
- 500 g marhahús (lábszár vagy lapocka)
- 2 közepes fej vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 2 evőkanál sertészsír vagy olaj
- 2 teáskanál pirospaprika
- 1 teáskanál őrölt kömény
- 2 db sárgarépa
- 2 db fehérrépa (petrezselyemgyökér)
- 1 db zellergumó (kis méretű)
- 3 db közepes burgonya
- 1 db paprika (piros vagy zöld)
- 1 db paradicsom
- só és bors ízlés szerint
- 1 liter víz vagy alaplé
- friss petrezselyem a díszítéshez
Elkészítés
- A marhahúst kockákra vágjuk. A vöröshagymát és fokhagymát apróra szeleteljük.
- A zöldségeket (sárgarépa, fehérrépa, zeller) megtisztítjuk és karikákra vágjuk. A burgonyát meghámozzuk és kockákra daraboljuk.
- Egy nagy öntöttvas edényben felhevítjük a sertészsírt vagy olajat. Hozzáadjuk az apróra vágott vöröshagymát és üvegesre pirítjuk.
- A hagymához adjuk az aprított fokhagymát, majd hozzáadjuk a marhahúst. Magas hőfokon addig pirítjuk, amíg a hús minden oldala meg nem pirul.
- Ekkor lehúzzuk az edényt a tűzről, hozzáadjuk a pirospaprikát és alaposan elkeverjük. Vigyázzunk, hogy a paprika ne égjen meg, mert keserűvé válhat!
- A húst visszatesszük a tűzre, hozzáadjuk az őrölt köményt, sót és borsot ízlés szerint. Felöntjük annyi vízzel vagy alaplével, hogy ellepje a húst.
- A leveshez adjuk az előkészített zöldségeket (sárgarépa, fehérrépa, zeller). Lefedve lassú tűzön főzzük kb. egy órán át.
- Közben meghámozzuk és kockákra vágjuk a burgonyát. A paprikát és paradicsomot is feldaraboljuk.
- Egy óra elteltével hozzáadjuk a leveshez a burgonyát, paprikát és paradicsomot. További fél órán át főzzük lassú tűzön.
- Mikor minden hozzávaló megpuhult és az ízek összeértek, levesszük az edényt a tűzről.
Tálalás
A gulyáslevest friss petrezselyemmel megszórva tálaljuk. Friss kenyérrel kínálva igazán laktató étel lehet belőle.
Történeti háttér
A gulyásleves eredete egészen a középkorig nyúlik vissza, amikor is a magyar pásztorok készítették ezt az egyszerű ételt bográcsban. Az idők során számos változat alakult ki belőle; egyesek tésztával gazdagítják, mások többféle húsból készítik. Azonban az alapvető hozzávalók – mint például marhahús, paprika és krumpli – mindig jelen vannak.
Néhány tipp az elkészítéshez:
- A legjobb eredmény érdekében használjunk jó minőségű marhahúst.
- A pirospaprika minősége nagyban befolyásolja az étel ízét; érdemes jó minőségű magyar paprikát használni.
- Lassú tűzön főzzük az ételt; így lesz igazán ízes és omlós minden hozzávaló.
- Bármilyen öntöttvas edény alkalmas lehet; fontos azonban, hogy megfelelően elő legyen készítve (például beolajozva).
- Kóstoljunk gyakran főzés közben; így biztosak lehetünk benne, hogy minden fűszert megfelelően adagoltunk.
- A gulyásleves másnap még finomabb lehet; ha van rá lehetőségünk, hagyjuk állni egy éjszakán át.