
Házi churros, a spanyol édesség otthon elkészítve
A churros egy tradicionális spanyol édesség, amely az évek során világszerte népszerűvé vált. Ez az egyszerű, mégis ellenállhatatlan finomság különleges helyet foglal el a gasztronómia világában. De mi is az a churros, honnan származik, és hogyan készíthetjük el otthon öntöttvas edényben? Ebben a cikkben mindezt megtudhatjuk.
Mi az a churros?
A churros egy ropogós, aranybarna tészta, amelyet forró olajban sütnek ki. Általában cukorral és fahéjjal szórják meg, és gyakran csokoládészószba mártogatva fogyasztják. Eredetileg Spanyolországból származik, de mára Latin-Amerikában és más országokban is nagy népszerűségre tett szert.
A churros története
Bár a churros pontos eredete nem teljesen tisztázott, sokan úgy vélik, hogy spanyol pásztorok találták fel. Ezek a pásztorok gyakran hegyvidéki területeken éltek, ahol nem voltak könnyen hozzáférhetők friss pékáruk. Így hát maguk készítettek egy egyszerű tésztát vízből, lisztből és sóból, amelyet forró olajban sütöttek ki. Az így kapott édesség hasonlított egy helyi juhfajtára - a churra - innen ered az elnevezés is.
Hozzávalók
- 1 csésze víz
- 2 evőkanál cukor
- 1/2 teáskanál só
- 2 evőkanál növényi olaj
- 1 csésze liszt
- Növényi olaj a sütéshez
- Cukor és fahéj keveréke a szóráshoz
- Csokoládészósz (opcionális)
Elkészítés
- Egy közepes méretű öntöttvas edényben forraljuk fel a vizet, adjuk hozzá a cukrot, sót és növényi olajat.
- Mikor a keverék felforrt, vegyük le a tűzről és keverjük bele a lisztet addig, amíg sima tésztát nem kapunk.
- Tegyük vissza az edényt alacsony hőfokra és folyamatosan keverjük még körülbelül két percig.
- A tésztát töltsük egy habzsákba csillag alakú díszítőcsővel.
- Egy másik öntöttvas edényben melegítsünk fel bőséges mennyiségű növényi olajat közepes-magas hőmérsékletre.
- A tésztából nyomjunk kb. 10 cm hosszú darabokat az olajba. Süssük őket aranybarnára (kb. 2-3 perc oldalanként).
- A kisült churrokat papírtörlőre helyezzük, hogy lecsöpögjenek.
- Még melegen forgassuk meg őket cukor és fahéj keverékében.
- Tálaljuk melegen csokoládészósz kíséretében.
A tökéletes csokoládé mártogatós
A churros legjobb kísérője kétségtelenül a sűrű, gazdag csokoládémártás. A spanyolok különösen nagy gondot fordítanak arra, hogy ez a csokoládé ne csak édes legyen, hanem kellően sűrű és intenzív ízű is. Az otthoni elkészítéshez szükség lesz:
- 250 ml tej
- 100 g étcsokoládé (lehetőleg magas kakaótartalommal)
- 1 evőkanál cukor
- 1 evőkanál kukoricakeményítő
Ezeket az összetevőket lassú tűzön kevergetve addig főzzük, amíg selymesen sima öntetet nem kapunk.
Hogyan fogyasztják Spanyolországban?
Spanyolországban a churrost leggyakrabban reggelire fogyasztják. Sok helyen találkozhatunk "churrería"-kkal, amelyek kifejezetten erre az édességre specializálódtak. Ezekben az üzletekben frissen készítik el a churrost és forró csokoládéval szolgálják fel.
Tippek és trükkök churros készítéshez
- A tészta állaga fontos: ne legyen túl folyós vagy túl sűrű.
- Az olaj hőmérséklete kritikus: ha túl forró, kívül megéghetnek a churrok mielőtt belül megsülnének; ha túl hideg, akkor pedig átitatódnak olajjal.
- Kísérletezzünk különböző szószokkal: például karamell vagy vaníliasodó is remek választás lehet.
Variációk és kísérők
Bár az alaprecept egyszerű, számos variáció létezik:
- Cukrozott churros: Az elkészült tésztát fahéjas cukorba forgatják.
- Töltött churros: Néhány változatot vaníliakrémmel vagy csokoládékrémmel töltenek meg.
- Sós változat: Bár ritkább, léteznek sós változatok is sajt- vagy sonkatöltelékkel.
Reggeli desszert
A churros elkészítése otthon nem csak egyszerű, de rendkívül élvezetes is lehet. Ez az édes finomság tökéletes választás reggelire vagy desszertként bármely napszakban. Ráadásul csak a képzelet szabhat határt az öntetet és szóratok variációinak.
Egy szelet Spanyolország kultúrájából és gasztronómiai örökségéből, érdemes elkészíteni és kipróbálni.