Hogyan válasszuk ki a megfelelő öntöttvas edényt?

öntöttvas edény melyiket válasszam milestone66

Ha egy igazán tartós és kerti főzéshez is alkalmas öntöttvas edény mellett szeretnénk letenni a voksunkat, akkor hozunk néhány tanácsot mire érdemes odafigyelni a választás során.

Mire figyeljünk, ha edényt választunk?

Az edény mérete és formája

Az öntöttvas edények kiválasztása fontos döntés, amely jelentősen befolyásolhatja a főzési élményt. Az alábbiakban néhány szempontot sorolunk fel, amelyek segítenek a megfelelő edény megválasztásában:

Az öntöttvas edények számos méretben és formában kaphatók. Gondoljuk át, milyen ételeket szeretnénk készíteni. Egy dutch oven például ideális lassú főzéshez vagy nagyobb adagok elkészítéséhez, míg egy kisebb serpenyő tökéletes lehet a tojások vagy palacsinták készítéséhez.

Bevonat

Néhány öntött edényt zománc bevonta borít, amely megkönnyíti az ételek elkészítését és a tisztítást. A „sima”, natúr öntöttvas edényt viszont először ki kell égetni, de ha megfelelően ápoljuk és karbantartjuk, akkor évtizedekig hű társunk lesz.

Markolatok és fogantyúk

Az öntöttvas edények a használatuk során nagyon forrók lehetnek, ezért fontos, hogy a markolatok és fogantyúk jól foghatók, stabilak és biztonságosak legyenek. Egyes modelleknél a markolatok szigeteltek, hogy megvédjék a kezünket a hőtől, de ha szigetelt, akkor jó eséllyel nagyobb hőfokra nem szabad betenni őket a sütőbe.

Érdemes inkább egy külön hőálló kesztyűvel dolgozni és megfogni így biztonság is adott és az edény használható grillsütőben, kemencében egyaránt.

Az edény súlya

Az öntöttvas edények egyik legismertebb tulajdonsága, hogy nehezek. Ezt akkor is vedd számításba, ha ajándékba szánod az edényt. Ha viszont öntöttvas edényt hirdetnek számunkra, az mégis túlságosan könnyű, akkor mérlegeljük a helyzetet és tegyük fel a kérdést, hogy vajon minden rendben van-e?

Ár

Az öntöttvas edények ára jelentősen változhat. Fontos megtalálni a megfelelő egyensúlyt a költség, a minőség és a szükségleteink között. Ne feledjük, hogy egy jó öntöttvas edény hosszú távú befektetés, amely évtizedekig szolgálhat minket, ha jól gondozzuk.

Az öntöttvas edények kiválasztása nem csak az árról szól. Fontos figyelembe venni az edény méretét, formáját, bevonatát, a markolatokat és a súlyát is, hogy megtaláljuk a számunkra legmegfelelőbb darabot.

Nyugodtan matekozzunk! Ha egy serpenyőt találunk néhány ezer forintos áron, amiről sajnos tudjuk azt is, hogy jövőre már újat kell majd venni, akkor az valójában nem érte meg. Az öntöttvas serpenyő talán az átlagos ár felett érhető el, de hosszú élettartamuk miatt sokkal jobb megtérüléssel számolhatunk.

A leggyakoribb hibák elkerülése

Túlmelegítés

Az öntöttvas hihetetlenül jól megtartja a hőt, ami azt jelenti, hogy nagyon forróvá válhat, ha túl hosszú ideig melegítjük. Ez égéshez vezethet, és ronthatja az étel ízét. Ahhoz, hogy ezt elkerüljük, mindig kezdjük a főzést alacsony vagy közepes hőfokon, és szükség esetén finoman emeljük a hőmérsékletet.

Nem megfelelő kiégetés

Ezeket az edényeket ki kell égetnünk mielőtt először használnánk őket. Ez nagyon egyszerű lépést jelent, mégpedig azt, hogy vékony rétegben bevonjuk őket olajjal, majd hosszú ideig sütjük, hogy az olaj beleépüljön az edény felületébe.

Ha ezt nem tesszük meg, az ételek könnyen odaragadhatnak az edényhez.

Túl sok vizet használunk a tisztításhoz

Az öntöttvas edényeket soha nem szabad beáztatni vagy mosogatógépben mosni, mert ez elősegítheti a rozsdásodást és eltávolítja a kiégetéssel létrehozott védőréteget . Ehelyett használjunk egy kis vizet és egy nem fém alapú szivacsot vagy kefét a tisztításhoz.

Az edény nem szárad meg

Az öntöttvasnak hajlamos a rozsdásodásra, ha nedvesen hagyjuk. Mindig töröljük szárazra az edényt miután elmostuk, és ha szükséges,  kevés olajjal átkenve tegyük el a későbbi használatra.

Savas ételek főzése

Bár az öntöttvas edények rendkívül sokoldalúak, nem feltételneül ideálisak csak savas ételek, mint pl paradicsomos ételek főzésére. A savas ételek feloldhatják az öntöttvas bevonatát, és fémes ízt adhatnak az ételnek.

Az öntöttvas edények kezelése némi gyakorlatot igényel, de ha figyelünk a fent említett tippekre, könnyen elkerülhetjük a leggyakoribb hibákat, és hosszú időn át élvezhetjük az öntöttvas edények előnyeit.

Öntöttvas edények tárolása

Teljes száradás

Mielőtt eltennénk, győződjünk meg róla, hogy teljesen száraz. Mint már említettük, a nedvesség rozsdásodást okozhat. Ha szükséges, hagyjuk a sütőben vagy a tűzhelyen néhány percig, hogy biztosan megszáradjon.

Olajréteg

Tárolása előtt hasznos lehet vékony olajréteggel bevonni a belső felületüket. Ez segít megőrizni a kiégetés adta védőréteget éss megakadályozza a rozsdásodást, illetve előkészíti az edényt a következő használatra.

Elhelyezés

Célszerű ezeket az edényeket úgy tárolni, hogy ne érintkezzenek egymással, mivel a súlyuk kárt okozhat a felületükön. Ha több öntöttvas edényt tárolunk egymás mellett, helyezzünk közéjük papírtörlőtvagy szövetet, hogy megvédjük őket a karcolásoktól és ütődésektől.

Levegő, szellőzés

Az öntöttvas edényeknek szükségük van egy kis szellőzésre, légáramlásra, hogy elkerüljék a páralecsapódást és a rozsdásodást. Ha lehetséges, hagyjuk a fedeleket kissé résnyire, vagy tároljuk őket a fedél nélkül.

Hőmérséklet és páratartalom

Az ideális az, ha az öntöttvas edényeket száraz, hűvös helyen tároljuk, ahol nincs hirtelen hőmérséklet-változás vagy magas páratartalom.

Az öntöttvas edények gondos tárolása segít megőrizni a minőségüket, és biztosítja, hogy évekig, sőt évtizedekig használhatóak maradnak.

Válasz írása

Email címed nem kerül publikálásra. A *-gal jelölt mezőket ki kell tölteni

Milestone66 bbq-grill termékek

Barbecue és grillfűszerek, kiegészítő termékek: ismerd meg termékeinket, keresd regisztrált partnereinknél

Milestone66 bbq-grill termékek

Barbecue és grillfűszerek, kiegészítő termékek: ismerd meg termékeinket, keresd regisztrált partnereinknél

Felfedezés

Termékeink

Tájékoztatók

Back to Bello home
Back to Bello home

Powered by Okosgrill. Minden jog fenntartva.

Back to Bello home
Back to Bello home

Powered by Okosgrill. Minden jog fenntartva.

Belépés

Regisztráció

A személyes adatokat a weboldalon történő vásárlási élmény fenntartásához, a fiókhoz való hozzáférés kezeléséhez és más célokra használjuk, melyeket a Adatkezelési tájékoztató tartalmaz.

Van már fiókod?

Elfelejtett jelszó

Kérem írja be a felhasználó nevét vagy e-mail címét. Hamarosan kapni fog egy linket a megadott címre, ahol visszaállíthatja jelszavát.