így készül a tökéletes serpenyős pizza!
A serpenyős pizza egy különleges és ízletes változata a hagyományos pizzának, amelyet öntöttvas edényben készítünk el. Ez az étel nemcsak finom, hanem könnyen elkészíthető is, így tökéletes választás lehet egy családi vacsorához vagy baráti összejövetelhez. Az öntöttvas edény használata ropogós kérget ad a pizzának, miközben a belseje puha marad, nem szárad ki.
Hozzávalók:
- 240 g liszt
- 180 g langyos víz
- 180 g reszelt mozzarella sajt
- 120 g paradicsomszósz
- 28 g olívaolaj
- 7 g száraz élesztő
- 5 g só
- 4 g cukor
- Kedvenc feltétek (pl. kukorica, gomba, paprika, hagyma)
Elkészítés
- Melegítsük elő a sütőt 220°C-ra.
- Egy nagy tálban keverjük össze a lisztet, sót és cukrot.
- Keverjük hozzá az élesztőt és adjuk hozzá a langyos vizet és az olívaolajat.
- Dagasztjuk a tésztát kb. 5-7 percig, amíg sima és rugalmas lesz.
- Takarjuk le a tésztát egy tiszta konyharuhával és hagyjuk kelni meleg helyen kb. 1 órán át, vagy amíg duplájára nő.
- Miközben a tészta kel, készítsük elő a feltéteket.
- Mikor a tészta megkelt, nyújtsuk ki egy enyhén lisztezett felületen úgy, hogy illeszkedjen az öntöttvas serpenyő méretéhez.
- Helyezzük az öntöttvas serpenyőt közepes hőfokon a tűzhelyre és melegítsük fel.
- Tegyük bele a kinyújtott tésztát az előmelegített serpenyőbe és süssük kb. 3-4 percig, amíg az alja aranybarna lesz.
- Kanalazzuk rá a paradicsomszószt és szórjuk meg reszelt sajttal és kedvenc feltéteinkkel.
- Tegyük át az egész serpenyőt az előmelegített sütőbe és süssük további 10-15 percig, amíg a sajt megolvad és aranybarna lesz.
- Vegyük ki a sütőből és hagyjuk hűlni pár percig mielőtt szeleteljük és tálaljuk.
A Serpenyős pizza története
A serpenyős pizza eredetét az Egyesült Államokban kell keressük, ahol sokan kedvelik ezt a vastagabb tésztájú változatot.
Az öntöttvas edény használata nemcsak praktikus, de kiváló hőtartó képessége miatt egyenletesen süti meg a pizzát. A ropogós kéreg kialakulása mellett az öntöttvas serpenyő egyedi ízt is kölcsönöz az ételnek.
Az otthon készült serpenyős pizza számos előnnyel jár:
- Könnyen személyre szabható: Mindenki saját ízlésének megfelelően választhatja ki a feltéteket.
- Nagyobb kontroll: Tudjuk milyen alapanyagokat használunk fel, így egészségesebb alternatívákat is választhatunk.
- Költséghatékony: Sokkal olcsóbb otthon elkészíteni egy pizzát, mint rendelni vagy étteremben fogyasztani.
Az öntöttvas serpenyő használata emellett környezetbarát is lehet hosszú élettartama miatt. Ha jól karbantartjuk ezt az edényt, évtizedekig szolgálhat minket.