
Készítsünk együtt finom sárgabaracklekvárt!
A sárgabaracklekvár az egyik legkedveltebb lekvárfajta, amelyet sokan szeretnek reggelire, süteményekbe vagy akár palacsintákhoz fogyasztani. Ez a lekvár nemcsak finom, hanem rendkívül egészséges is, hiszen a sárgabarack tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal. A következő recept segítségével könnyedén elkészítheted otthon is ezt az ínycsiklandó finomságot, méghozzá öntöttvas edényben, amely különleges ízt és állagot kölcsönöz a lekvárnak.
Hozzávalók
- 2 kg érett sárgabarack
- 1 kg cukor
- 1 citrom leve
- 1 csomag vaníliás cukor (opcionális)
Elkészítés
A sárgabarack előkészítése
- Mossuk meg alaposan a sárgabarackokat.
- Vágjuk félbe és távolítsuk el a magokat.
- Ha szeretnénk, a héját is lehúzhatjuk, de ez nem kötelező.
Lekvár főzés öntöttvas edényben
- Tegyük az előkészített sárgabarackokat egy nagy öntöttvas edénybe.
- Adjuk hozzá a cukrot és a citrom levét.
- Keverjük össze alaposan, majd hagyjuk állni kb. egy órán át, hogy a gyümölcs levet eresszen.
- Kezdjük el lassú tűzön főzni a keveréket. Fontos, hogy gyakran kevergessük, hogy ne égjen le.
- Amikor már kezd besűrűsödni (kb. 30-40 perc múlva), adjuk hozzá a vaníliás cukrot (ha használunk).
- Tovább főzzük még kb. 10-15 percig, amíg eléri a kívánt állagot.
A lekvár üvegekbe töltése
- Sterilizáljuk az üvegeket és fedőket forró vízben vagy sütőben.
- Töltsük meg az üvegeket forró lekvárral, majd zárjuk le szorosan a fedőkkel.
- Fordítsuk fejjel lefelé az üvegeket kb. 5 percre, hogy vákuum keletkezzen bennük.
- Hagyjuk kihűlni őket szobahőmérsékleten.
A sárgabaracklekvár története és érdekességek
A sárgabaracklekvárt már évszázadok óta készítik világszerte. Az egyik legnépszerűbb gyümölcsből készült lekvárt különösen Európában kedvelik. A sárgabarack őshazája Kína és Közép-Ázsia területein található, ahonnan Nagy Sándor hódításai révén terjedt el Európába.
A sárgabarack értékes vitaminforrás: gazdag A-vitaminban, amely fontos szerepet játszik a látásban és az immunrendszer működésében. Emellett tartalmaz C-vitamint és káliumot is.
Az öntöttvas edények használata különösen ajánlott lekvárfőzéshez, mert ezek az edények egyenletesen osztják el a hőt és hosszabb ideig megtartják azt. Ezáltal segítenek abban, hogy a lekvár ne égjen le és tökéletes állagot érjünk el.
A sikeres lekvárfőzés titka
Ahhoz, hogy igazán finom sárgabaracklekvárt készítsünk, érdemes néhány apró trükköt betartanunk:
- Érett gyümölcs: Mindig válasszunk teljesen érett sárgabarackot, mert ezek adják a legjobb ízt és állagot.
- Lassú főzés: Ne siessünk! A lassú főzés során jobban összeérnek az ízek és elkerülhetjük az odaégést.
- Sterilizálás: Ügyeljünk arra, hogy az üvegek teljesen tiszták legyenek, így hosszabb ideig eltartható lesz a lekvárunk.
A sárgabaracklekvárt elkészíteni nem csak egyszerű feladat, de nagyszerű élmény is lehet. Az öntöttvas edény használata pedig különleges ízt ad ennek az ínycsiklandó csemegének. Próbáld ki te is ezt a hagyományos receptet otthon!