Lasagna: Az olasz konyha koronázatlan királynője
Az olasz konyha egyik legikonikusabb étele, a lasagna (magyarul lasagne), számos család kedvence szerte a világon. Ez a rétegelt tésztaétel nemcsak finom, hanem igazi gasztronómiai élményt is nyújt.
Ebben a cikkben bemutatjuk, hogyan készül az autentikus lasagna, és megosztunk néhány tippet is, hogy otthon is elkészíthesd ezt a csodás fogást.
Mi is az a lasagna?
A lasagna egy rétegelt tésztaétel, amely többnyire húsos raguval (bolognai ragu), besamel mártással és reszelt sajttal készül. A tészta lapjai közé rétegezett hozzávalók együttesen alkotják ezt az ízletes fogást.
Hozzávalók
- Lasagne tésztalapok
- Bolognai ragu
- Besamel mártás
- Reszelt sajt (parmezán és mozzarella)
- Só, bors, szerecsendió
Bolognai ragu készítése
A bolognai ragu az egyik legfontosabb eleme a lasagnának. Íme, hogyan készítheted el:
Hozzávalók:
- 500 g darált marhahús
- 1 nagy fej hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 szál sárgarépa
- 2 szál zeller
- 800 g (konzerv) paradicsom
- 2 evőkanál paradicsompüré
- 1 dl vörösbor (opcionális)
- Só, bors, oregánó, bazsalikom
Lépések:
- A hagymát apróra vágjuk és olívaolajon megdinszteljük.
- Hozzáadjuk az apróra vágott fokhagymát, sárgarépát és zellert.
- Pár percig pirítjuk, majd hozzáadjuk a darált húst és barnára sütjük.
- Hozzáadjuk a paradicsompürét és jól elkeverjük.
- Belerakjuk a konzerv paradicsomot és vörösbort (ha használunk).
- Sóval, borssal és fűszerekkel ízesítjük.
- Lassú tűzön főzzük legalább egy órán át, hogy az ízek jól összeérjenek.
A besamel mártás elkészítése
A besamel mártás ugyancsak elengedhetetlen része a lasagnának. Íme a recept
Hozzávalók:
- 50 g vaj
- 50 g liszt
- 500 ml tej
- Só, bors, szerecsendió
Lépések:
- A vajat felolvasszuk egy lábasban.
- A lisztet hozzáadjuk és folyamatosan kevergetve világos rántást készítünk.
- Lassan hozzáöntjük a tejet és csomómentesre keverjük.
- Folyamatos kevergetés mellett sűrűsödésig főzzük.
- Sóval, borssal, szerencsendióval ízesíütjük.
- Egy tepsit kivajazunk
- Az első rétegbe helyezzük el a lasagne lapokat.
- Erre jön egy réteg bolognai ragu, majd egy réteg besamel mártás.
- Minden rétegre szórjunk reszelt sajtot.
- Ismételjük meg mindaddig, amíg minden hozzávaló elfogy.
- Végül reszeljünk sajtot az utolsó rétegre is.
Sütés, tálalás
Előmelegített sütőben (180 fokon) 35-40 perc alatt aranybarnára sütjük.
A lasagnát pár perc pihentetés után négyzetalakban szeletelve tálaljuk.
Megéri ennyit dolgozni a lasagna-val?
A lasagna elkészítése időigényes, ez kétségtelen, de megéri minden percét! A végeredmény egy laktató, ízletes étel, amit biztosan imádni fog az egész család!