Lasagna: Az olasz konyha koronázatlan királynője
Az olasz konyha egyik legikonikusabb étele, a lasagna (magyarul lasagne), számos család kedvence szerte a világon. Ez a rétegelt tésztaétel nemcsak finom, hanem igazi gasztronómiai élményt is nyújt.
Ebben a cikkben bemutatjuk, hogyan készül az autentikus lasagna, és megosztunk néhány tippet is, hogy otthon is elkészíthesd ezt a csodás fogást.
Mi is az a lasagna?
A lasagna egy rétegelt tésztaétel, amely többnyire húsos raguval (bolognai ragu), besamel mártással és reszelt sajttal készül. A tészta lapjai közé rétegezett hozzávalók együttesen alkotják ezt az ízletes fogást.
Hozzávalók
- Lasagne tésztalapok
- Bolognai ragu
- Besamel mártás
- Reszelt sajt (parmezán és mozzarella)
- Só, bors, szerecsendió
Bolognai ragu készítése
A bolognai ragu az egyik legfontosabb eleme a lasagnának. Íme, hogyan készítheted el:
Hozzávalók:
- 500 g darált marhahús
- 1 nagy fej hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 szál sárgarépa
- 2 szál zeller
- 800 g (konzerv) paradicsom
- 2 evőkanál paradicsompüré
- 1 dl vörösbor (opcionális)
- Só, bors, oregánó, bazsalikom
Lépések:
- A hagymát apróra vágjuk és olívaolajon megdinszteljük.
- Hozzáadjuk az apróra vágott fokhagymát, sárgarépát és zellert.
- Pár percig pirítjuk, majd hozzáadjuk a darált húst és barnára sütjük.
- Hozzáadjuk a paradicsompürét és jól elkeverjük.
- Belerakjuk a konzerv paradicsomot és vörösbort (ha használunk).
- Sóval, borssal és fűszerekkel ízesítjük.
- Lassú tűzön főzzük legalább egy órán át, hogy az ízek jól összeérjenek.
A besamel mártás elkészítése
A besamel mártás ugyancsak elengedhetetlen része a lasagnának. Íme a recept
Hozzávalók:
- 50 g vaj
- 50 g liszt
- 500 ml tej
- Só, bors, szerecsendió
Lépések:
- A vajat felolvasszuk egy lábasban.
- A lisztet hozzáadjuk és folyamatosan kevergetve világos rántást készítünk.
- Lassan hozzáöntjük a tejet és csomómentesre keverjük.
- Folyamatos kevergetés mellett sűrűsödésig főzzük.
- Sóval, borssal, szerencsendióval ízesíütjük.
- Egy tepsit kivajazunk
- Az első rétegbe helyezzük el a lasagne lapokat.
- Erre jön egy réteg bolognai ragu, majd egy réteg besamel mártás.
- Minden rétegre szórjunk reszelt sajtot.
- Ismételjük meg mindaddig, amíg minden hozzávaló elfogy.
- Végül reszeljünk sajtot az utolsó rétegre is.
Sütés, tálalás
Előmelegített sütőben (180 fokon) 35-40 perc alatt aranybarnára sütjük.
A lasagnát pár perc pihentetés után négyzetalakban szeletelve tálaljuk.
Megéri ennyit dolgozni a lasagna-val?
A lasagna elkészítése időigényes, ez kétségtelen, de megéri minden percét! A végeredmény egy laktató, ízletes étel, amit biztosan imádni fog az egész család!
További olasz ételek is érdekelnek?
Kóstolj bele Itáliába! Ismerd meg az olasz gasztronómia további 26 fantasztikus finomságát ide kattintva.