
Levegős, foszlós szalagos fánk - így nem szívja meg magát olajjal!
A szalagos fánk egy hagyományos magyar édesség, amelyet gyakran készítenek farsangi időszakban. Ez az ízletes finomság nemcsak Magyarországon népszerű, hanem a környező országokban is megtalálható különböző variációkban. Az étel nevét a közepén található jellegzetes fehér "szalagról" kapta, amely az olajban való sütés során alakul ki. Ebben a cikkben részletesen bemutatjuk a szalagos fánk történetét, és megosztjuk a receptjét, amely öntöttvas edényben készül.
A Szalagos fánk története
A szalagos fánk eredete egészen a középkorig nyúlik vissza, amikor Európa-szerte különböző formákban készítették ezt az édességet. Magyarországon a farsangi időszak egyik elengedhetetlen édessége lett, mivel a bőséges evés-ivás időszaka volt ez, amelyet a böjt követett.
A fánkot hagyományosan disznózsírban sütötték, de manapság már inkább növényi olajat használnak erre a célra.
Hozzávalók
A szalagos fánk elkészítéséhez az alábbi hozzávalókra lesz szükség:
- 500 g liszt
- 50 g cukor
- 20 g friss élesztő
- 250 ml tej
- 50 g vaj
- 4 tojássárgája
- 1 csipet só
- 1 evőkanál rum (opcionális)
- Bő olaj a sütéshez (öntöttvas edényben)
- Porcukor és lekvár a tálaláshoz
Elkészítés
- Kovász készítése: Langyosítsuk meg a tejet, adjunk hozzá egy kevés cukrot és morzsoljuk bele az élesztőt. Hagyjuk állni körülbelül 10 percig, amíg habos lesz.
- Tészta összeállítása: Egy nagy tálba szitáljuk bele a lisztet, adjuk hozzá a cukrot és egy csipet sót. Keverjük össze. Ezután adjuk hozzá az élesztős tejet, az olvasztott vajat és a tojássárgákat. Ha szeretnénk, adhatunk hozzá egy evőkanál rumot is.
- Dagasztás: Dagasztógéppel vagy kézzel addig dolgozzuk a tésztát, amíg sima és rugalmas lesz. Ha szükséges, adjunk hozzá még egy kevés lisztet.
- Kelesztés: Takargassuk le tiszta konyharuhával és meleg helyen hagyjuk kelni körülbelül egy óráig, amíg duplájára nő.
- Kiszaggatás: Lisztezett felületen nyújtsuk ki a tésztát körülbelül egy centiméter vastagra. Pohárral vagy fánkszaggatóval szaggassunk belőle korongokat.
- Pihentetés: Tegyük félre a kiszaggatott tésztakorongokat még további 15-20 percre pihenni.
- Sütés: Melegítsünk fel bőséges mennyiségű olajat egy öntöttvas edényben közepes hőfokon. Süssük ki a fánkokat mindkét oldalukon aranybarnára. Ügyeljünk arra, hogy ne legyen túl forró az olaj, mert akkor kívülről megéghetnek, de belül nyersek maradnak.
- Tálalás: A megsült fánkokat papírtörlőre helyezzük, hogy leitassuk róluk az olajat. Porcukorral meghintve és lekvárral kínálva tálaljuk.
A Szalagos fánk jelentősége
A szalagos fánk nem csak ízletes desszertként szolgál, hanem fontos része is kulturális örökségünknek. Az ünnepek alatt összegyűlt családok és barátok számára mindig különleges élményt nyújt ennek az édességnek az elkészítése és fogyasztása.
Hogyan nem szívja meg magát olajjal a fánk?
A szalagos fánk akkor lesz könnyű és nem szívja meg magát olajjal, ha betartasz néhány fontos szabályt a tészta elkészítésénél és a sütésnél. Íme a legfontosabb tippek:
1. A tészta megfelelő állaga és kelesztése
- Ne legyen túl lágy vagy túl kemény: A túl lágy tészta túl sok zsiradékot vehet fel, a túl kemény pedig nem lesz levegős.
- Jól dolgozd ki a tésztát: A dagasztás során a sikérháló kialakul, ami segít megtartani a fánk formáját és nem engedi, hogy olajos legyen.
- Elég ideig keleszd: Ha nem kel meg rendesen, a tészta nehezebb marad, és több olajat szívhat magába. Meleg helyen, letakarva kell keleszteni, kb. 40-60 percig.
2. A sütési hőmérséklet kulcsfontosságú
- Az olaj hőmérséklete legyen 170-180°C!
- Ha túl alacsony (150°C alatt), a fánk lassan sül, és közben megszívja magát olajjal.
- Ha túl magas (190°C felett), kívül megég, de belül nyers marad.
- Ha nincs hőmérőd, egy kis tésztadarabbal tesztelheted: ha az olajba dobva szépen feljön és gyöngyözve sül, akkor jó. Ha túl gyorsan barnul, túl forró az olaj.
3. A megfelelő sütési technika
- Ne zsúfold tele a lábast! Ha túl sok fánkot teszel az olajba egyszerre, az lehűtheti az olajat, és a fánkok megszívják magukat.
- Fedővel kezd, fedő nélkül fejezd be!
- Az első oldalt fedő alatt süsd, így a fánk szépen feljön és "szalagos" lesz.
- A másik oldalát már fedő nélkül süsd, hogy szép egyenletes legyen.
- Papírtörlőn csepegtesd le: Így az esetleg felesleges olaj távozik a fánkról.
Ha ezeket betartod, a fánkod könnyű, levegős, de lesz nem olajos!
Szereted a klasszikus baracklekváros változatot, vagy inkább valami extrábbat, mondjuk csokis vagy vaníliás tölteléket?
Készítsd el még ma, szívből ajánljuk hozzá az öntöttvas edényeinket.