
Paella: a spanyol gasztronómia gyöngyszeme
A paella egy tradicionális spanyol étel, amely a valenciai régióból származik. Ez a nagyszerű fogás az idők során világszerte népszerűvé vált, és számos változata népszerá lett. Az alapja mindig a rizs, amelyhez különböző húsokat, halakat és zöldségeket adnak. Az eredeti recept azonban szigorúan meghatározott hozzávalókat tartalmaz.
A paella története
A paella eredetileg a valenciai parasztok étele volt, akik a helyben elérhető alapanyagokat használták fel. A 19. században vált igazán népszerűvé, amikor már nemcsak otthonokban, hanem éttermekben is készítették. A paella neve egyébként az edényre utal, amiben készül: a "paellera" egy széles, sekély serpenyő.
Az alapvető hozzávalók közé tartozik a rizs, sáfrány, különféle húsok (például csirke vagy nyúl), tenger gyümölcsei (mint például kagyló vagy garnéla) és zöldségek.
A paella típusai
Bár a paella alapvetően hasonló összetevőkből áll, számos változata létezik attól függően, hogy melyik régióban készítik el. Íme néhány népszerű változat:
- Valenciai paella (Paella Valenciana): Ez az eredeti recept, amely csirkehúst, nyulat és zöldbabot tartalmaz.
- Tenger gyümölcsei paella (Paella de Marisco): Ebben a változatban kizárólag tengeri herkentyűket találunk, mint például garnélarákot, kagylót és tintahalat.
- Vegán paella (Paella Vegetariana): Ez a verzió zöldségekből készül, mint például paprika, paradicsom és articsóka.
Hozzávalók
A következő recept az egyik legegyszerűbb és legautentikusabb változatot mutatja be:
- 500 g arborio rizs
- 1 liter csirkealaplé
- 200 g csirkemell filé
- 200 g garnélarák
- 1 piros kaliforniai paprika
- 100 g zöldborsó
- 1 nagy hagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 100 ml fehérbor
- 1 teáskanál sáfrány
- 2 evőkanál olívaolaj
- só és bors ízlés szerint
- Friss petrezselyem díszítéshez
- Citromszeletek tálaláshoz
Miben készítsd el a paellat?
Tökéletesen alkalmas rá a pizzasütő vaslapnuk, mivel kellően nagy és mély a kialakítása, kattints a képre érte:
Elkészítés öntöttvas edényben
Előkészítés:
- A csirkemellet kockákra vágjuk.
- A hagymát és fokhagymát apróra vágjuk.
- A kaliforniai paprikát csíkokra szeleteljük.
- A sáfrányt egy kevés forró vízben áztatjuk.
Sütés:
- Egy nagy öntöttvas edényben, serpenyőben vagy perem vaslapon felmelegítjük az olívaolajat.
- Megpirítjuk benne a csirkemellet, majd kivesszük és félretesszük.
- A hagymát és fokhagymát üvegesre pároljuk az edényben.
- A kaliforniai paprikát hozzáadjuk és pár percig sütjük.
Párolás:
- A rizst hozzáadjuk az edényhez, és alaposan összekeverjük.
- A fehérbort hozzáöntjük és addig keverjük, amíg elpárolog.
- A csirkealaplevet fokozatosan hozzáöntjük, majd a sáfrányos vizet is belekeverjük.
- A pirított csirkemellet visszatesszük az edénybe, majd hozzáadjuk a zöldborsót is.
- Közepes lángon főzzük tovább kb. 15-20 percig, amíg a rizs megpuhul.
Tippek a tökéletes paella-hoz
Annak érdekében, hogy igazán finom legyen az ételünk, érdemes néhány tippet megfogadni:
- Sáfrány használata: A sáfrány adja meg azt az egyedi ízt és színt a paellának. Ne spóroljunk vele!
- A megfelelő serpenyő: Egy széles és sekély serpenyőben könnyebben elérhetjük azt az autentikus textúrát.
- Lassú főzés: Hagyjuk időt az ételnek arra, hogy lassan főjön. Így jobban összeérnek az ízek.
Tálaláskor sóval és borssal ízlés szerint ízesítjü, friss petrezselyemmel megszórjuk, citromszeletek segítségével locsoljuk.