
Palacsinta és rántotta készítése öntöttvas serpenyőben
Az öntöttvas serpenyők kiváló eszközök a konyhában, különösen, ha palacsintát vagy rántottát szeretnénk készíteni. Az öntöttvas egyenletes hőelosztása és tartóssága miatt tökéletes választás ezekhez az ételekhez. Az alábbiakban lépésről lépésre bemutatom, hogyan készíthetünk ízletes palacsintát és rántottát öntöttvas serpenyőben.
Hogyan süss palacsintát vagy rántottát öntöttvas serpenyőben?
Hogyan süss palacsintát vagy rántottát öntöttvas serpenyőben?
Palacsinta készítése öntöttvas serpenyőben
Hozzávalók
- 125 g liszt
- 12 g cukor (1 evőkanál)
- 4 g sütőpor (1 teáskanál)
- 2 g só (1/2 teáskanál)
- 240 ml tej
- 1 db tojás
- 30 g olvasztott vaj (2 evőkanál)
- Olaj vagy vaj a sütéshez (a mennyiség ízlés szerint)
Elkészítés lépései
- Keverjük össze a száraz hozzávalókat: Egy nagy tálban keverjük össze a lisztet, cukrot, sütőport és sót.
- Keverjük össze a nedves hozzávalókat: Egy másik tálban keverjük össze a tejet, tojást és olvasztott vajat.
- Egyesítsük a keverékeket: Öntsük a nedves hozzávalókat a száraz hozzávalókhoz, majd óvatosan keverjük össze, amíg sima tésztát nem kapunk.
- Melegítsük fel az öntöttvas serpenyőt: Tegyük az öntöttvas serpenyőt közepes lángra és hagyjuk felmelegedni. Adjunk hozzá egy kis olajat vagy vajat.
- Süssük meg a palacsintákat: Öntsünk egy kis adag tésztát (kb. 1/4 csészényit) a serpenyőbe. Süssük addig, amíg buborékok jelennek meg a tetején, majd fordítsuk meg és süssük további 1-2 percig.
- Tartsuk melegen a palacsintákat: Tegyük őket egy tányérra és fedjük le fóliával, hogy melegen maradjanak, amíg az összes palacsinta elkészül.
Rántotta készítése öntöttvas serpenyőben
Hozzávalók
- 4 db tojás
- 60 ml tej vagy tejszín
- Só és bors ízlés szerint
- 30 g vaj vagy 2 evőkanál olaj
- (Opcionális) zöldségek, sajt vagy húsok hozzáadása ízlés szerint
Elkészítés lépései
- Keverjük össze a tojásokat: Egy tálban verjük fel a tojásokat tejjel vagy tejszínnel. Adjunk hozzá sót és borsot ízlés szerint.
- Készítsük elő az öntöttvas serpenyőt: Melegítsük fel az öntöttvas serpenyőt közepes lángon és adjunk hozzá vajat vagy olajat.
- Süssük meg a rántottát: Öntsük a tojáskeveréket az előmelegített serpenyőbe. Kevergessük folyamatosan spatulával, hogy egyenletesen süljön át.
- (Opcionális) Adjunk hozzá extra hozzávalókat: Ha szeretnénk zöldségeket, sajtot vagy húsokat adni a rántottához, most adjuk hozzá őket és keverjük el jól.
- Süssük készre: Amikor a tojások már nem folyósak, de még puhák, vegyük le a serpenyőt a tűzről. A rántotta tovább fog sülni saját hőjétől is.
Tisztítás és karbantartás
Az öntöttvas serpenyők hosszú élettartamúak lehetnek megfelelő gondoskodással.
Íme néhány tipp:
Ne használjunk mosogatószert: Az öntöttvas edények tisztításánál ne használjunk mosogatószert, mivel ez eltávolíthatja az edény természetes olajrétegét.
Tisztítsuk forró vízzel: Használjunk forró vizet és egy durva szivacsot vagy kefét az ételmaradékok eltávolítására.
Szárítsuk meg alaposan: Azonnal töröljük szárazra az edényt tisztítás után, hogy elkerüljük a rozsdásodást.
Olajozzuk be: Minden használat után kenjük be vékony réteg olajjal az edényt, hogy megőrizzük annak tapadásmentes felületét.