Paprikás csirke öntöttvas edényben
A paprikás csirke egy tradicionális magyar étel, amely a magyar konyha egyik legismertebb és legkedveltebb fogása. Az étel alapját a csirkehús és a paprika adja, amelyek együttesen egy gazdag, ízletes szaftot eredményeznek. Az öntöttvas edény használata különösen ajánlott ehhez az ételhez, mivel az egyenletes hőeloszlást biztosít, ami elősegíti az ízek tökéletes összeérését.
Hozzávalók:
- 1 kg csirkecomb vagy csirkemell
- 2 evőkanál olaj vagy zsír
- 2 közepes vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 evőkanál fűszerpaprika (édes)
- 1 teáskanál fűszerpaprika (csípős) - opcionális
- 2 paradicsom
- 1 zöldpaprika
- 200 ml tejföl
- 2 evőkanál liszt
- Só és bors ízlés szerint
- Friss petrezselyem a díszítéshez
Elkészítés
- A csirkehúst alaposan megmossuk és feldaraboljuk. Sózzuk és borsozzuk ízlés szerint.
- Egy nagy öntöttvas edényben felhevítjük az olajat vagy zsírt, majd hozzáadjuk a finomra vágott vöröshagymát. Üvegesre pároljuk.
- Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát és tovább pároljuk néhány percig.
- A tűzről levéve belekeverjük a fűszerpaprikát, hogy ne égjen meg, majd visszatesszük és hozzáadjuk a csirkehúst. Alaposan összekeverjük.
- A paradicsomot és a zöldpaprikát felkockázzuk, majd hozzáadjuk az edényhez. Fedő alatt pároljuk kb. 30-40 percig, amíg a hús puha lesz.
- Közben a tejfölt simára keverjük a liszttel. Ha a hús megpuhult, hozzáadjuk ezt is az edényhez, és alaposan elkeverjük.
- Pár percig még főzzük, amíg a szaft besűrűsödik.
- Tálalás előtt friss petrezselyemmel díszítjük.
A paprikás csirke története és jelentősége
A paprikás csirke története egészen a magyar paraszti konyháig nyúlik vissza. Az étel alapja a paprika, amelyet Kolumbusz Kristóf hozott be Európába Amerikából. Magyarországon hamar népszerűvé vált ez az új fűszer, különösen az Alföldön termesztették nagy mennyiségben.
A paprikás csirke nemcsak ízletes, hanem könnyen elkészíthető is. A magyar konyha egyik alapvető fogása lett, amelyet gyakran készítenek családi összejöveteleken és ünnepeken is. Az ételt hagyományosan nokedlivel vagy galuskával tálalják.
Az öntöttvas edény használata különösen előnyös ennél az ételnél, mivel egyenletesen tartja a hőt és segíti az ízek tökéletes összeérését. Az ilyen edények hosszú élettartamúak és sokoldalúan használhatóak más ételek készítésére is.