Parmigiana di melanzane: az olasz konyha egyik gyöngyszeme
Az olasz konyha gazdag és változatos, tele van ínycsiklandó ételekkel, amelyek világszerte híressé váltak. Egy ilyen klasszikus étel a Parmigiana di Melanzane, vagyis a rakott padlizsán.
Ez az étel egyszerű alapanyagokból készül, mégis rendkívül ízletes és laktató. Ebben a cikkben részletesen bemutatjuk ennek az ínycsiklandó fogásnak az elkészítését és történetét.
Mi is az a Parmigiana di Melanzane?
A Parmigiana di Melanzane egy húsmentes tradicionális olasz étel, amely rétegezett padlizsánból, paradicsomszószból és sajtokból áll. A leggyakrabban használt sajtok a parmezán és a mozzarella. Az étel neve arra utal, hogy parmezán sajttal készítik, de valójában többféle sajtot is használnak hozzá.
Az olasz rakott padlizsán története
Bár az étel eredete vitatott, sokan úgy vélik, hogy Dél-Olaszországból származik, különösen Szicília és Campania régióra gondolhatunk ezalatt.
Az első írásos emlékek az 1700-as évekből származnak. Az étel népszerűsége annyira töretlen, hogy számos variációja létezik és meghódította az egész világot.
Hozzávalók
- 3 nagy padlizsán
- 500 ml paradicsomszósz
- 200 g mozzarella sajt
- 100 g parmezán sajt
- Olívaolaj
- Fokhagyma (ízlés szerint)
- Bazsalikom (friss vagy szárított)
- Só és bors
Elkészítése lépésről lépésre
- Padlizsán előkészítése: A padlizsánt vágjuk vékony szeletekre. Sózzuk be őket, majd hagyjuk állni körülbelül 30 percig, hogy kiengedjék a felesleges vizet.
- Sütés: Töröljük le a padlizsánszeletekről a sót és a nedvességet papírtörlővel. Forró olívaolajban süssük meg őket mindkét oldalukon aranybarnára.
- Paradicsomszósz: Egy serpenyőben melegítsünk fel egy kis olívaolajat, adjunk hozzá apróra vágott fokhagymát. Amikor illatozni kezd, öntsük rá a paradicsomszószt. Fűszerezzük sóval, borssal és bazsalikommal.
- Rétegezés: Egy hőálló tál aljára tegyünk egy réteg paradicsomszószt. Erre helyezzünk egy réteg sült padlizsánt, majd szórjunk rá reszelt parmezánt és mozzarellát. Ismételjük meg ezt a folyamatot addig, amíg minden hozzávalót el nem használunk.
- Sütés: Előmelegített sütőben (180°C) süssük körülbelül 30-40 percig, amíg a sajt aranybarnára nem sül.
Tálalás
A Parmigiana di Melanzane-t forrón tálaljuk friss bazsalikomlevelekkel díszítve. Kiválóan illik hozzá egy könnyű zöldsaláta vagy friss kenyér.
Tipp:
A Parmigiana di Melanzane másnap talán még finomabb! Az ízek összeérnek és még intenzívebbé válnak.
Bármely alkalomra tökéletes választás ez az étel: legyen szó családi vacsoráról vagy baráti összejövetelről. Próbáljd ki Ön is ezt az autentikus olasz receptet otthon, nem fogsz csalódni!
További olasz ételek is érdekelnek?
Kóstolj bele Itáliába! Ismerd meg az olasz gasztronómia további 26 fantasztikus finomságát ide kattintva.