
Párolt vöröskáposzta recept öntöttvas edényben
A párolt vöröskáposzta egy klasszikus magyar étel, amely különösen népszerű az őszi és téli hónapokban. Ez a köret nemcsak finom, de rendkívül egészséges is, hiszen tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal. Az alábbiakban bemutatjuk a párolt vöröskáposzta receptjét öntöttvas edényben, valamint egy hosszabb ismertetőt is adunk erről az ízletes ételről.
Hozzávalók
- 1 közepes fej vöröskáposzta
- 2 evőkanál olaj (lehet napraforgó vagy olívaolaj)
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 2 evőkanál cukor
- 1 alma
- 3 evőkanál ecet (lehet almaecet vagy borecet)
- 1 teáskanál só
- 1 teáskanál őrölt kömény
- 1 teáskanál őrölt bors
- 200 ml víz vagy alaplé
Elkészítés
- Káposzta előkészítése: A vöröskáposztát vágjuk félbe, távolítsuk el a torzsáját, majd vékony csíkokra szeleteljük fel.
- Hagyma és alma előkészítése: A vöröshagymát pucoljuk meg és vágjuk apróra. Az almát hámozzuk meg, magozzuk ki és reszeljük le.
- Zsiradék felmelegítése: Egy öntöttvas edényben melegítsük fel az olajat közepes lángon.
- Cukor karamellizálása: Adjuk hozzá a cukrot az olajhoz és karamellizáljuk aranybarnára.
- Zöldségek hozzáadása: Adjuk hozzá az apróra vágott hagymát és dinszteljük üvegesre. Majd adjuk hozzá a reszelt almát is.
- Káposzta párolása: Tegyük bele a felszeletelt káposztát az edénybe, keverjük össze alaposan a hagymával és az almával.
- Ízesítés: Sózzuk, borsozzuk, adjuk hozzá az őrölt köményt és öntsük rá az ecetet.
- Párolás: Öntsük fel vízzel vagy alaplével, majd fedjük le az edényt. Lassú tűzön pároljuk kb. 45-60 percig, amíg a káposzta teljesen megpuhul.
- Tálalás: A kész párolt vöröskáposztát forrón tálaljuk húsételek mellé köretként.
Amit a párolt vöröskáposztáról tudni érdemes
A párolt vöröskáposzta egy tradicionális magyar étel, amelynek gyökerei mélyen nyúlnak vissza a magyar konyha történelmébe. Az édes-savanyú ízhatás különösen jól illik olyan gazdag húsételekhez, mint például a sült kacsa vagy sertéssült.
A káposzta nemcsak finom, de nagyon egészséges is; magas C-vitamin tartalma mellett gazdag rostokban és antioxidánsokban is.
A káposztának számos fajtája létezik, de a vöröskáposzta különösen kedvelt a színének és ízének köszönhetően. Az elkészítési módok között szerepelhet főzés, sütés vagy akár nyersen salátákba is keverhető. Azonban a párolás talán az egyik legnépszerűbb módszer, mivel így megőrzi tápanyagait és lágy textúrát kap.
Egy öntöttvas edény használata különösen ajánlott ehhez a recepthez, mivel egyenletes hőeloszlást biztosít és hosszú ideig megtartja a hőt. Ezáltal a káposzta lassan tud párolódni anélkül, hogy odaégne vagy kiszáradna. Az öntöttvas edények továbbá rendkívül tartósak és sokoldalúan használhatók más ételek készítésére is.
A párolt vöröskáposztát gyakran fogyasztják ünnepi alkalmakkor is, mivel egyszerű elkészíteni nagyobb mennyiségben is. Emellett remekül harmonizál más hagyományos magyar ételekkel, így minden családi asztalon méltó helye van.