
Pekingi kacsa öntöttvas edényben: autentikus recept és elkészítési mód
A pekingi kacsa egy világszerte ismert kínai étel, amely különleges ízével és elkészítési módjával hódította meg az ínyencek szívét. Ez a fogás nemcsak ízletes, hanem rendkívül látványos is, így tökéletes választás lehet ünnepi alkalmakra vagy különleges vacsorákra. Az alábbiakban bemutatjuk ennek az autentikus kínai ételnek az elkészítését öntöttvas edényben.
Pekingi kacsa története és jelentősége
A pekingi kacsa története több évszázadra nyúlik vissza, egészen a Yuan-dinasztia idejéig (1271-1368). Eredetileg a császári udvar kedvelt fogása volt, ám idővel a szélesebb közönség számára is elérhetővé vált.
A kacsa különleges elkészítési módja és a hozzá tartozó kiegészítők (mint például a vékony palacsinta és az édes-savanyú mártás) teszik ezt az ételt igazán egyedivé.
Hozzávalók
- 1 egész kacsa (kb. 2-3 kg)
- 2 evőkanál só
- 2 evőkanál méz
- 2 evőkanál szójaszósz
- 1 evőkanál rizsecet
- 5-6 szelet friss gyömbér
- 4 gerezd fokhagyma, apróra vágva
- 1 teáskanál őrölt szecsuáni bors
- 1 teáskanál őrölt fahéj
- Vékony palacsinták (a tálaláshoz)
- Apróra vágott újhagyma és uborka (a tálaláshoz)
- Hoisin szósz (a tálaláshoz)
Elkészítés lépései
- A kacsa előkészítése: Alaposan tisztítsuk meg a kacsát, távolítsuk el a belsőségeket. Szárítsuk meg papírtörlővel.
- Pác készítése: Egy tálban keverjük össze a sót, mézet, szójaszószt, rizsecetet, gyömbért, fokhagymát, szecsuáni borsot és fahéjat.
- A kacsa pácolása: Dörzsöljük be a kacsát kívül-belül a pác keverékével. Hagyjuk állni legalább egy órán keresztül hűtőszekrényben.
- A kacsa sütése: Melegítsük elő a sütőt 200°C-ra. Helyezzük a kacsát egy öntöttvas edénybe. Süssük először lefedve kb. 45 percig.
- Bőr ropogóssá tétele: Távolítsuk el az edény fedelét, majd süssük tovább még kb. 30-40 percig vagy amíg a bőr ropogós lesz.
- Tálalás: Vágjuk fel a kacsát vékony szeletekre. Tálaljuk vékony palacsintákkal, apróra vágott újhagymával és uborkával, valamint hoisin szósszal.
Pekingi kacsa hagyományos fogyasztása
A pekingi kacsát hagyományosan vékony palacsintába csomagolva fogyasztják, amelyet hoisin szósszal kenhetünk meg.
Az apróra vágott újhagyma és uborka frissességet ad az ételhez, míg a ropogós kacsabőr különleges textúrát biztosít minden falatban.
Túl sok idő?
A pekingi kacsa elkészítése időigényes folyamat lehet, de az eredmény minden erőfeszítést megér.
Az otthon készült pekingi kacsa nemcsak finomabb lehet, mint amit étteremben kapunk, hanem saját ízlésünk szerint is alakíthatjuk azt.