
Pulled pork öntöttvas sütőedényben
A pulled pork, vagyis tépett sertéshús, egy igazi amerikai klasszikus, amely az utóbbi években Magyarországon is nagy népszerűségre tett szert. Az elkészítése nem bonyolult, de időigényes, és némi türelmet igényel. Az öntöttvas sütőedény használata pedig különleges ízt és textúrát ad a húsnak. Ebben a cikkben lépésről lépésre bemutatjuk, hogyan készítheted el a tökéletes pulled pork-ot otthon.
Hozzávalók
- 1,5-2 kg sertéslapocka
- 2 evőkanál olívaolaj
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 240 ml BBQ szósz (1 csésze, sűrűbb szósz esetén nagyjából 250 g is lehet)
- 240 ml csirke alaplé (1 csésze)
- 2 evőkanál barna cukor
- 1 evőkanál pirospaprika
- 1 teáskanál kömény
- 1 teáskanál őrölt fekete bors
- 1 teáskanál só
Előkészítés
- Mossuk meg a sertéslapockát hideg vízzel, majd töröljük szárazra papírtörlővel.
- Keverjük össze a barna cukrot, pirospaprikát, köményt, sót és borsot egy tálban.
- Dörzsöljük be alaposan a fűszerkeverékkel a húst minden oldalán.
- Pucoljuk meg és szeleteljük fel a vöröshagymát és fokhagymát.
A főzés folyamata
Sütés előkészítése
- Melegítsük elő a sütőt 150°C-ra.
- Tegyük az öntöttvas sütőedényt a tűzhelyre közepes lángon, és adjuk hozzá az olívaolajat.
- Mikor az olaj már forró, helyezzük bele a sertéslapockát és süssük körbe minden oldalán aranybarnára. Ez kb. 4-5 percet vesz igénybe oldalanként.
Párolás és sütés
- Mikor a hús már szépen megpirult, vegyük ki az edényből és tegyük félre.
- A maradék olajhoz adjuk hozzá a szeletelt hagymát és fokhagymát, majd pároljuk üvegesre.
- Tegyük vissza a húst az edénybe, öntsük rá a csirke alaplevet és BBQ szószt.
- Takarjuk le az edényt fedővel vagy alufólia segítségével.
Sütés hosszú órákon át
Tegyük az edényt az előmelegített sütőbe és süssük 4-5 órán keresztül alacsony hőfokon.
A cél az, hogy a hús annyira puha legyen, hogy könnyen szétessen villával.
Tépett hús elkészítése
- Mikor a hús már teljesen puha, vegyük ki az edényből és helyezzük egy vágódeszkára.
- Egy villa segítségével tépjük szét apró darabokra.
- A tépett húst keverjük vissza az edényben maradt szaftba.
- Keverjük össze alaposan, hogy minden darabka jól átitatódjon.
Pulled pork tálalási tippek
- A pulled pork kiválóan illik hamburgerzsemlébe vagy tortillába töltve.
- Kínálhatunk mellé salátákat vagy coleslaw-t (amerikai káposztasaláta).
- A maradék húst akár másnap is felhasználhatjuk: például pizzafeltétként vagy tésztaételekhez.
Hosszú folyamat, de megéri
A pulled pork elkészítése időigényes folyamat lehet, de megéri minden percét. Az öntöttvas sütőedény használata különleges ízt kölcsönöz ennek az ételnek.
Ez a recept eltér a hagyományos füstölésű pulled porktól, de próbáld ki ezt a változatot is, hidd el garantáltan lenyűgözöd vele családodat és barátaidat!