
Ropogós rántott sajt házilag - egyszerű és finom recept
A rántott sajt egy olyan étel, amelyet szinte mindenki szeret. Ez az egyszerű, mégis finom fogás könnyen elkészíthető otthon is, és biztosan nagy sikert arat a család és a barátok körében. Az alábbiakban bemutatjuk, hogyan készítheted el ezt a klasszikus ételt öntöttvas edényben.
Hozzávalók
- 200 g sajt (pl. trappista, ementáli vagy mozzarella)
- 2 tojás
- 100 g liszt
- 100 g zsemlemorzsa
- olaj a sütéshez
- só és bors ízlés szerint
Elkészítés
- A sajtot vágd kb. 1 cm vastag szeletekre.
- Készítsd elő a panírozáshoz szükséges hozzávalókat: egy tányérba tedd a lisztet, egy másik tányérba verd fel a tojásokat, és egy harmadik tányérba szórd a zsemlemorzsát.
- A sajtszeleteket először forgasd meg a lisztben, majd mártsd bele a felvert tojásba, végül pedig hempergesd meg alaposan a zsemlemorzsában.
- Ismételd meg ezt a folyamatot minden sajtszelettel.
- Öntöttvas edényben hevítsd fel az olajat közepes-magas hőfokra. Fontos, hogy az olaj elég forró legyen, de ne égjen meg.
- Tedd bele óvatosan a panírozott sajtszeleteket az olajba. Süssük őket aranybarnára mindkét oldalukon, ami körülbelül 2-3 percet vesz igénybe oldalanként.
- Sütés után helyezd papírtörlőre a sajtot, hogy felszívja a felesleges olajat.
A rántott sajt története és népszerűsége
A rántott sajt eredete nem teljesen tisztázott, de valószínűleg Közép-Európából származik. Magyarországon különösen népszerű ételként tartják számon. Az egyszerűségében rejlik nagyszerűsége: kevés hozzávalóból isteni finomságot lehet készíteni.
Az öntöttvas edény használata különösen jó választás ehhez az ételhez, mivel egyenletesen oszlatja el a hőt, így biztosítva azt, hogy a sajt kívül ropogósra süljön, belül pedig lágy maradjon.
A rántott sajt sokféle körettel tálalható: sült krumpli, rizs vagy friss saláta mind remek választás mellé. Emellett különféle mártogatósokkal is feldobhatjuk az ételt: tartármártás, fokhagymás tejföl vagy éppen paradicsomszósz mind kiváló kísérői lehetnek.
Tippek és trükkök
- A panírozáshoz használhatsz panko morzsát is, ami még ropogósabbá teszi a sajtot.
- Kísérletezz különböző sajtokkal! A mozzarella például nagyon jól nyúlik sütés közben.
- Ha szeretnéd elkerülni az olajban sütést, próbáld ki sütőben sütve is! Helyezd a panírozott sajtot sütőpapírra és süsd előmelegített sütőben 200°C-on kb. 10-15 percig.
Zárszó
A rántott sajt egy igazán sokoldalú étel, amelyet könnyű elkészíteni és garantáltan mindenki kedvence lesz. Próbáld ki te is ezt az egyszerű receptet öntöttvas edényben!