
Souvlaki: görögország ízletes utcai étele
A souvlaki az egyik legismertebb és legkedveltebb görög étel, amelyet gyakran fogyasztanak utcai ételként vagy gyors ebédként. A souvlaki alapvetően grillezett húsnyárs, amelyet pitában vagy tányéron tálalnak különféle köretekkel és szószokkal. Az étel egyszerűsége és ízvilága miatt világszerte népszerűvé vált.
Az eredete és jelentése
A "souvlaki" szó a görög "souvla" szóból származik, amely nyársat jelent. Az étel története az ókori Görögországba nyúlik vissza, ahol már akkor is használtak nyársakat a húsok sütéséhez. Az idők során a recept és az elkészítési módok változtak, de a lényeg megmaradt: finomra pácolt hús, amelyet nyárson grilleznek.
Hozzávalók
- A souvlaki elkészítéséhez szükséges hozzávalók egyszerűek és könnyen beszerezhetők:
- 500 g csirkemell vagy sertéshús kockára vágva
- 4 evőkanál olívaolaj
- 2 evőkanál citromlé
- 3 gerezd fokhagyma, apróra vágva
- 1 teáskanál oregánó
- 1 teáskanál kakukkfű
- Só és bors ízlés szerint
- Fapálcák a nyársakhoz (előzőleg vízbe áztatva)
- Pita kenyér vagy friss saláta tálaláshoz
- Tzatziki szósz (opcionális)
Elkészítés öntöttvas edényben
Az öntöttvas edény kiválóan alkalmas a souvlaki elkészítésére, mivel egyenletes hőeloszlást biztosít és megőrzi a hús szaftosságát.
- Keverd össze az olívaolajat, citromlevet, fokhagymát, oregánót, kakukkfüvet, sót és borsot egy tálban.
- Add hozzá a húskockákat és jól keverd össze, hogy minden darab egyenletesen bevonódjon a pácba. Fedd le a tálat és hagyd pácolódni legalább egy órán át, de akár egy éjszakán keresztül is.
- Áztasd be a fapálcákat vízbe legalább 30 perccel a használat előtt, hogy ne égjenek meg sütés közben.
- A pácolási idő letelte után fűzd fel a húskockákat a fapálcákra.
- Melegítsd elő az öntöttvas edényt közepes-magas hőfokon.
- Tedd bele a nyársakat az előmelegített edénybe és süsd őket oldalanként körülbelül 3-4 percig, amíg szép aranybarna kérget nem kapnak és teljesen átsülnek.
Tálalás
A souvlakit hagyományosan pitában tálalják friss zöldségekkel (paradicsommal, uborkával, hagymával) és tzatziki szósszal. Alternatívaként tányéron is kínálhatod sült krumplival vagy rizssel.
Egy darab Görögország
A souvlaki nem csak egy egyszerű utcai étel; ez egy darabka Görögország kultúrájából. Az elkészítése egyszerű, de az íze gazdag és összetett.
Próbáld ki ezt az autentikus receptet otthon öntöttvas edényben készítve!