
Tárkonyos raguleves csirkéből
A tárkonyos raguleves egy igazi magyar klasszikus, amely nem csupán a hideg téli napokon melegíti fel a szívet és a gyomrot. Ez az ízletes leves tele van friss zöldségekkel és fűszerekkel, amelyek harmonikus ízvilágot teremtenek. Az öntöttvas edényben történő elkészítés pedig különleges ízt ad az ételnek, amit semmilyen más edény nem tud utánozni.
Hozzávalók
- 500 g csirkemell filé
- 2 evőkanál olívaolaj
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 3 közepes sárgarépa
- 2 fehérrépa
- 200 g zöldborsó
- 1 liter csirkehúsleves alaplé
- 2 dl tejszín
- 2 evőkanál liszt
- 1 csokor friss tárkony
- Só és bors ízlés szerint
- 1 citrom leve (opcionális)
Elkészítés lépésről lépésre
- A hús előkészítése: Vágjuk fel a csirkemellet kis kockákra. Forrósítsuk fel az olívaolajat az öntöttvas edényben, majd pirítsuk meg benne a csirkemell kockákat, amíg aranybarna színt kapnak. Vegyük ki a húst és tegyük félre.
- Zöldségek előkészítése: Aprítsuk fel a vöröshagymát és a fokhagymát. Vágjuk karikákra a sárgarépát és a fehérrépát.
- Zöldségek pirítása: A maradék olajon pirítsuk meg a vöröshagymát és fokhagymát, amíg üveges lesz. Adjuk hozzá a sárgarépát és fehérrépát, majd pirítsuk további pár percig.
- Lisztes habarás készítése: Szórjuk meg a zöldségeket liszttel, majd keverjük jól össze. Ezután adjuk hozzá a húsleves alaplevet apránként, folyamatos keverés mellett, hogy ne legyen csomós.
- A leves főzése: Tegyük vissza az edénybe az előzőleg megpirított csirkemell kockákat. Fedjük le és főzzük alacsony lángon kb. 20-25 percig, amíg minden hozzávaló megpuhul.
- Borsó hozzáadása: Adjuk hozzá a zöldborsót és főzzük további pár percig.
- Krémezés: Keverjük össze a tejszínt egy kis forró levessel, majd öntsük vissza az edénybe. Hagyjuk még pár percig főni.
- Tárkony hozzáadása: Aprítsuk fel a friss tárkonyt és adjuk hozzá a leveshez. Ízlés szerint sózzuk és borsozzuk. Ha szeretnénk egy kis savanykás ízt adni neki, facsarjunk bele egy citrom levét is.
- Tálalás: Tálaljuk forrón, friss kenyérrel vagy ropogós bagettel. Jó étvágyat!
A tárkonyos raguleves eredete
A tárkonyos raguleves eredetileg Erdélyből származik, ahol évszázadok óta népszerű ételnek számít. Ez az étel különösen kedvelt volt ünnepi alkalmakon és családi összejöveteleken. A tárkony használata pedig különleges aromájával gazdagítja az ételt, ami miatt sokan kedvelik.
Az öntöttvas edényben történő főzés előnyei közé tartozik az egyenletes hőeloszlás és hőtartás képessége, ami segít abban, hogy az ételek lassan főjenek meg, így mélyebb ízek alakulnak ki bennük.