
3 tavaszi grillezett spárga recept
A tavasz beköszöntével egyre többen keresik a lehetőséget, hogy a szabadban élvezzék a friss levegőt és a finom ételeket. Egyik legkedveltebb szabadtéri tevékenység ilyenkor a BBQ, azaz a grillezés. A tavaszi BBQ egyik sztárja lehet a spárga, amely frissességével és ízével könnyedén elvarázsol mindenkit. Ebben a cikkben bemutatunk néhány egyszerű és közérthető receptet, amelyekkel garantáltan sikert arathatsz.
Miért érdemes spárgát grillezni?
A spárga nemcsak finom, hanem rendkívül egészséges is. Tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal, mint például A-, C-, E- és K-vitamin, valamint folsav és rostok.
Grillezés során ezek az értékes tápanyagok megmaradnak, ráadásul a spárga roppanós marad és különleges füstös ízt is kap.
Grillezett spárga alaprecept
Az alaprecept elkészítése rendkívül egyszerű, de mégis nagyon ízletes.
Hozzávalók:
- 500 g zöld spárga
- 2 evőkanál olívaolaj
- Só és bors ízlés szerint
- 1 citrom leve (opcionális)
Elkészítés:
- Mossuk meg alaposan a spárgát, majd törjük le az alsó, fás részeket.
- Keverjük össze az olívaolajat, sót és borsot egy tálban.
- Forgassuk meg a spárgákat az olajos keverékben úgy, hogy mindenhol jól bevonja őket.
- Melegítsük elő a grillt közepes hőfokra.
- Tegyük fel a spárgákat a grillre és süssük őket oldalanként kb. 3-4 percig, amíg enyhén megpirulnak.
- Tálalás előtt locsoljuk meg citromlével (opcionális).
Baconbe tekert grillezett spárga
Ez az egyszerű trükk még ízletesebbé teszi a grillezett spárgát.
Hozzávalók:
- 500 g zöld spárga
- 200 g bacon szeletek
- Só és bors ízlés szerint
Elkészítés:
- Mossuk meg alaposan a spárgát, majd törjük le az alsó, fás részeket.
- Tekerjünk minden egyes spárgaszálat egy bacon szeletbe.
- Sózzuk és borsozzuk ízlés szerint.
- Melegítsük elő a grillt közepes hőfokra.
- Tegyük fel a baconbe tekert spárgákat a grillre és süssük őket oldalanként kb. 5-7 percig, amíg a bacon ropogósra sül.
Sajtos grillezett spárga
A sajt szerelmeseinek ajánljuk ezt az ellenállhatatlan receptet.
Hozzávalók:
- 500 g zöld spárga
- 100 g reszelt parmezán sajt vagy cheddar sajt
- 2 evőkanál olívaolaj
- Só és bors ízlés szerint
- 1 gerezd fokhagyma (opcionális)
Elkészítés:
- Mossuk meg alaposan a spárgát, majd törjük le az alsó, fás részeket.
- Keverjük össze az olívaolajat, sót, borsot (és apróra vágott fokhagymát, ha használunk).
- Forgassuk meg ebben az olajos keverékben minden egyes szálat.
- Melegítsük elő közepes hőfokra grillünket.
- Tegyük fel rájuk ezek után grillre helyezett sajtot reszelve/ráhintve már bekevert állapotban lévő zöldségeinket!
- Süssük addig míg aranybarnára pirulnak. Ez általában kb. 7-10 percig tart attól függően milyen vastagok voltak eredetileg.