
Tavaszi spárgakrémleves medvehagymával
A tavasz beköszöntével a piacok standjai megtelnek friss zöldségekkel, köztük a spárgával és a medvehagymával. Ezek az alapanyagok nemcsak ízletesek, hanem rendkívül egészségesek is. A zománcozott edények pedig tökéletes választást jelentenek ezek elkészítéséhez, hiszen egyenletesen oszlatják el a hőt, és megőrzik az ételek természetes ízét.
A spárga jótékony hatásai
A spárga gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban, mint például:
- Vitaminok: A, C, E, K
- Folsav
- Vas
- Kálium
- Rostok
Ezek az összetevők hozzájárulnak az immunrendszer erősítéséhez, a szív egészségéhez és a bélrendszer megfelelő működéséhez.
A medvehagyma előnyei
A medvehagyma szintén tele van hasznos tápanyagokkal:
- C-vitamin
- Antioxidánsok
- Klorofill
- Szelén
- Kéntartalmú vegyületek (alliin)
Ez a növény kiváló méregtelenítő hatással bír, segít az emésztési problémák enyhítésében és antioxidáns tulajdonságainak köszönhetően védi a sejteket.
Zománcozott edények előnyei
A zománcozott edények számos előnyt kínálnak:
- Egyenletes hőeloszlás: Az ételek egyenletesen főnek meg.
- Nincs fémes íz: Az ételek természetes íze megmarad.
- Könnyű tisztítás: A zománc felület könnyen tisztítható.
- Hosszú élettartam: Tartós és ellenálló anyag.
Tavaszi spárgakrémleves medvehagymával
Ez a leves tökéletes választás egy könnyű ebédhez vagy vacsorához. Íme a recept:
Hozzávalók:
- 500 g zöld spárga
- 1 csomónyi medvehagyma
- 1 közepes fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 liter zöldségalaplé
- 200 ml tejszín vagy kókusztej (ha vegán verziót készítünk)
- Olívaolaj vagy vaj (ízlés szerint)
- Só, bors (ízlés szerint)
- Citromlé (ízlés szerint)
- Pirított kenyérkockák (tálaláshoz)
Elkészítés:
- A spárgát mossuk meg, vágjuk le a fás végeit, majd daraboljuk fel.
- A medvehagymát alaposan mossuk meg, majd aprítsuk fel.
- Egy zománcozott lábasban hevítsük fel az olívaolajat vagy vajat, majd dinszteljük meg rajta az apróra vágott vöröshagymát és fokhagymát.
- Adjuk hozzá a feldarabolt spárgát és medvehagymát, majd öntsük fel az alaplével.
- Főzzük puhára kb. 20 perc alatt , majd botmixerrel pürésítsük simára.
- Adjuk hozzá a tejszínt vagy kókusztejet, majd forraljuk össze. Ízesítsük sóval, borssal és citromlével.
- Tálaljuk pirított kenyérkockákkal.
Zománcozott serpenyőben sült spárga medvehagymás pestoval
Ez az egyszerű fogás remekül mutat be egy tavaszi vacsorán.
Hozzávalók:
- 500 g zöld spárga
- 1 csomó medvehagyma
- 50 g fenyőmag vagy dió
- 50 g parmezán sajt (vegán verzió esetén elhagyható )
- 100 ml olívaolaj
- Só, bors (ízlés szerint)
Elkészítés:
- A spárgát mossuk meg , vágjuk le a fás végeit.
- Melegítsünk fel egy zománcozott serpenyőt közepes lángon, majd süssük át benne a spárgát mindkét oldalán aranybarnára. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint.
- Közben készítsük el a pestot: turmixoljuk össze a medvehagymát, fenyőmagot vagy diót, parmezánt és olívaolajat egy sima krémmé. Ízesítsük sóval és borssal.
- Tálaljuk a sült spárgát medvehagymás pestoval meglocsolva.