
Tökéletes quiche lorraine recept otthonra
Ha Franciaországra gondolunk, azonnal eszünkbe jutnak a finom borok, a sajtok és természetesen a gazdag gasztronómiai hagyományok. Az egyik legismertebb és legkedveltebb francia étel a Quiche Lorraine, vagyis a lorraine-i lepény.
Ez az étel nemcsak Franciaországban népszerű, hanem világszerte is számos rajongóra talált. De mi is pontosan ez az ínycsiklandó fogás, és hogyan készíthetjük el otthon, akár reggelire, ebédre vagy vacsorára? Nézzük meg közelebbről!
Mi az a Quiche Lorraine?
A Quiche Lorraine egy sós pite, amelynek alapja egy omlós tészta (pâte brisée), amit tojásos-tejszínes/tejfölös töltelékkel töltenek meg. Az eredeti recept szerint szalonna darabokkal (lardons) gazdagítják, de ma már sokféle változata létezik, amelyek különböző hozzávalókkal készülnek.
A Quiche Lorraine története
A Quiche Lorraine eredete egészen a középkorig nyúlik vissza. A lorraine-i (Lotharingia) régióban készült először, amely ma Franciaország része, de akkoriban még a Német-római Birodalomhoz tartozott. A "quiche" szó maga is a német "kuchen" szóból származik, ami süteményt jelent.
Kezdetben egyszerűen csak tojással és tejföllel készült, majd idővel hozzáadták a szalonnát is. A 19. században terjedt el igazán. A recept folyamatosan francia hatásokkal gazdagodott, és mára már elválaszthatatlan része lett a francia kulináris kultúrának.
Hogyan készítsünk Quiche Lorraine-t otthon?
A Quiche Lorraine elkészítése nem bonyolult, de némi időt és odafigyelést igényel. Íme egy egyszerű recept:
Hozzávalók:
- 200 g liszt
- 100 g hideg vaj
- 1 tojás
- 50 ml hideg víz
- 200 g szalonna (kockára vágva)
- 4 tojás
- 250 ml tejszín
- 100 ml tej
- Só és bors ízlés szerint
- Szerecsendió (opcionális)
Elkészítés:
Tészta elkészítése:
- Keverjük össze a lisztet és a sót egy nagy tálban.
- Morzsoljuk bele a hideg vajat, amíg morzsás állagú nem lesz.
- Adjuk hozzá a tojást és a vizet, majd gyúrjuk össze sima tésztává.
- Tekerjük fóliába és tegyük hűtőbe legalább 30 percre.
Töltelék elkészítése:
- Pirítsuk meg a szalonnát egy serpenyőben, majd tegyük félre.
- Keverjük össze egy tálban a tojásokat, tejszínt és tejet. Ízesítsük sóval, borssal és szerecsendióval.
- Nincs más hátra mint összekeverni az egészet!
Pite összeállítása:
- Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
- Nyújtsuk ki a tésztát vékonyra és béleljük ki vele egy piteformát.
- Tegyük bele az elősütött szalonnát egyenletesen elosztva.
Sütés:
Süssük előmelegített sütőben kb.30-35 percig,vagy amíg aranybarnára sül.
Tálalás:
A Quiche Lorraine-t legjobb melegen tálalni, de hidegen is kiváló. Friss zöldsalátával vagy párolt zöldségekkel remekül harmonizál.
Milyen alkalmakra ajánljuk?
A Quiche Lorraine kiváló választás lehet családi ebédekre, baráti összejövetelekre, de természetesn bármikor amikor csak kedvünk szottyan hozzá.