Töltött káposzta recept öntöttvas edényben
A töltött káposzta egy hagyományos magyar étel, amely generációk óta része a hazai konyhának. Ez az étel nemcsak finom, de tápláló is, és különleges alkalmakra éppúgy elkészíthető, mint hétköznapi ebédekhez vagy vacsorákhoz. A következőkben bemutatjuk a töltött káposzta receptjét öntöttvas edényben, valamint ismertetjük az étel történetét és jelentőségét.
Hozzávalók
- 1 fej savanyú káposzta
- 500 g darált sertéshús
- 200 g rizs
- 2 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 tojás
- 1 evőkanál pirospaprika
- Só, bors ízlés szerint
- 200 g füstölt szalonna
- 1 liter paradicsomlé
- 2 babérlevél
- Friss kapor (opcionális)
Elkészítés
- A savanyú káposztát leveleire szedjük és megmossuk. Ha túl savanyúnak találjuk, áztassuk hideg vízbe egy fél órára.
- Egy tálban összekeverjük a darált húst, a megmosott rizst, az apróra vágott vöröshagymát és fokhagymát. Hozzáadjuk a tojást, pirospaprikát, sót és borsot. Alaposan összedolgozzuk.
- A káposztalevelek közepére helyezzünk egy-egy evőkanálnyi tölteléket. Tekerjük fel a leveleket úgy, hogy a széleit behajtjuk, majd szorosan feltekerjük.
- Az öntöttvas edény alját kibéleljük néhány káposztalevéllel és a felaprított füstölt szalonnával.
- A megtöltött káposztaleveleket rétegesen helyezzük az edénybe. Minden réteg közé tegyünk néhány babérlevelet és friss kaprot (ha használunk).
- Az utolsó réteg tetejére ismét káposztaleveleket teszünk, majd felöntjük annyi paradicsomlével, hogy ellepje az egészet. Fedjük le az edényt.
- Közepes lángon forraljuk fel az ételt, majd vegyük lejjebb a hőt és lassú tűzön főzzük kb. 2 órán keresztül.
Az étel története
A töltött káposzta eredete több száz évre nyúlik vissza, és számos közép-európai ország konyhájában megtalálható valamilyen formában. Magyarországon különösen népszerű ünnepi ételként karácsonykor és újévkor fogyasztják. A töltött káposzta alapja a savanyított káposzta és a hús kombinációja, amelyet különböző fűszerekkel ízesítenek.
Az öntöttvas edény használata azért különösen előnyös ennél az ételnél, mert egyenletesen osztja el a hőt, így biztosítva azt, hogy minden réteg alaposan átfőjön és az ízek jól összeérjenek.
Tippek és variációk
- Ha még gazdagabb ízvilágot szeretnénk elérni, adhatunk hozzá füstölt kolbászt is.
- A vegetáriánus változat készíthető gombával vagy tofuval hús helyett.
- A paradicsomlé helyett használhatunk tejfölt is egy krémesebb változat érdekében.