
Újházi tyúkhúsleves - a magyar konyha klasszikusa
Az Újházi tyúkhúsleves a magyar konyha egyik legkedveltebb és legismertebb levese. Nevét Újházi Ede színészről kapta, aki a legenda szerint maga is nagy rajongója volt ennek az ízletes levesnek. Az étel nemcsak finom, hanem tápláló is, így tökéletes választás lehet egy hideg téli napon vagy akár egy ünnepi ebéd alkalmával.
Hozzávalók
- 1 egész tyúk (kb. 1,5-2 kg)
- 3-4 sárgarépa
- 2 fehérrépa
- 1 zeller
- 1 karalábé
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 csokor petrezselyem
- 10-12 szem fekete bors
- 2 babérlevél
- Só ízlés szerint
- Tészta (cérnametélt vagy csigatésztan
Elkészítés öntöttvas edényben
- A tyúk előkészítése: Alaposan tisztítsuk meg a tyúkot, távolítsuk el a belsőségeket és a felesleges zsírt. Ha szükséges, daraboljuk fel nagyobb részekre.
- Zöldségek előkészítése: Pucoljuk meg a sárgarépát, fehérrépát, zellert és karalábét. Vágjuk őket nagyobb darabokra. A vöröshagymát és fokhagymát hagyjuk egészben.
- A főzés kezdete: Helyezzük az előkészített tyúkot egy nagy öntöttvas edénybe. Adjunk hozzá annyi hideg vizet, hogy teljesen ellepje a húst.
- Zöldségek hozzáadása: Tegyük bele a megtisztított zöldségeket és a fűszereket (fekete bors, babérlevél). Sózzuk meg ízlés szerint.
- Lassú főzés: Közepes lángon forraljuk fel a levest, majd vegyük lejjebb a hőmérsékletet és lassú tűzön főzzük tovább kb. 3-4 órán át. Az öntöttvas edény különösen jó választás ehhez az ételhez, mert egyenletesen tartja a hőt és segíti az ízek összeérését.
- Zsíros hab eltávolítása: Főzés közben időnként távolítsuk el a keletkező zsíros habot a leves tetejéről.
- Tészta elkészítése: Külön edényben főzzük meg a cérnametéltet vagy csigatésztát sós vízben. Szűrjük le és tegyük félre.
- Tálalás: Amikor minden hozzávaló puhára főtt, vegyük ki a húst és zöldségeket az edényből. Szűrjük le a levest egy másik edénybe, hogy tiszta húslevest kapjunk. A húst szedjük szét kisebb darabokra és tegyük vissza a levesbe. Tálaláskor adjunk hozzá tésztát és friss petrezselymet.
Ezzel készen is van az ízletes Újházi tyúkhúslevesünk! Ez az étel nemcsak finom, hanem rendkívül tápláló is, hiszen tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal.
Történeti áttekintés
A legenda szerint Újházi Ede színművész volt az első, aki ezt az ételt elkészítette vagy legalábbis népszerűvé tette Magyarországon. Egyes források szerint ő maga találta ki ezt a receptet egy baráti összejövetelen. Azóta ez az étel számos változatban létezik, de az alapvető hozzávalók és elkészítési módok hasonlóak maradtak.
A tyúkhúsleves hagyományosan vasárnapi ebédként szolgált Magyarországon, de ma már bármikor élvezhetjük ezt az ízletes fogást. Az öntöttvas edény használata pedig még inkább autentikusabbá teszi ezt az ételt.