
Wellington bélszín, mestermű az angol konyhából
A Beef Wellington, magyarul Wellington bélszín, az angol konyha egyik legismertebb és legkedveltebb fogása. Ez a különleges étel nemcsak ízletes, de látványos is, így gyakran kerül ünnepi asztalokra. A Beef Wellington elkészítése ugyan időigényes és odafigyelést igényel, de az eredmény minden fáradozást megér.
Mi is az a Beef Wellington?
A Beef Wellington egy olyan étel, amelyben egy egész marhahús bélszínt (angolul beef tenderloin) párolunk vagy sütünk meg, majd gombapéppel (duxelle) és sonkával (prosciutto) bevonva leveles tésztába csomagoljuk. A kész csomagot aranybarnára sütjük, így kívül ropogós, belül pedig omlós és szaftos lesz.
Az elkészítés lépései
A Beef Wellington elkészítése több lépésből áll, amelyek mindegyike fontos ahhoz, hogy a végeredmény tökéletes legyen.
- Marhahús előkészítése: A bélszínt sózzuk és borsozzuk meg alaposan. Ezután forró serpenyőben minden oldalát pirítsuk meg rövid ideig, hogy szép kérget kapjon.
- Gombapép készítése: A gombákat apróra vágjuk vagy robotgéppel pépesítjük. Egy serpenyőben kevés vajon addig pároljuk, amíg az összes nedvesség el nem párolog belőle. Ezt a pépet hívják duxelle-nek.
- Sonka réteg: A prosciutto szeleteket egy fóliára helyezzük egymás mellé úgy, hogy kissé fedjék egymást. Erre kenjük rá egyenletesen a gombapépet.
- Bélszín becsomagolása: Az elősütött bélszínt helyezzük a sonkára és gombapépre. Tekerjük fel szorosan a fólia segítségével, majd tegyük hűtőbe pihenni legalább 15 percre.
- Tésztába csomagolás: A leveles tésztát nyújtsuk ki nagyobb méretűre. Helyezzük rá a hűtött hús-szerkezetet és csomagoljuk be gondosan a tésztával. Ügyeljünk arra, hogy sehol ne maradjon rés vagy lyuk.
- Sütés: A tésztabundás húst tegyük sütőpapírral bélelt tepsibe. Kenjük meg felvert tojással a tetejét és oldalait, majd előmelegített sütőben süssük aranybarnára körülbelül 200 fokon (Celsius). Ez általában 25-30 percet vesz igénybe.
Tálalás
A Beef Wellington-t érdemes pihentetni pár percig sütés után, mielőtt felszeleteljük. Így az ízek jobban összeérnek és könnyebben szeletelhető lesz.
Tálalhatjuk például burgonyapürével (mashed potatoes), zöldségekkel (roasted vegetables) vagy akár egy finom vörösboros mártással (red wine sauce).
Története
A Beef Wellington eredetének pontos részletei homályba vesznek, de több elmélet is létezik arról, hogyan született ez az ikonikus étel. Az egyik legnépszerűbb történet szerint Arthur Wellesley-ről kapta a nevét, aki az első herceg volt Wellingtonban és híres katonai vezetőként ismerték Napóleon legyőzőjeként a waterlooi csatában.
Bár nincs konkrét bizonyíték arra vonatkozóan, hogy maga Wellesley valaha is fogyasztotta volna ezt az ételt vagy hogy neki dedikálták volna közvetlenül, ez mégis hozzájárult ahhoz, hogy az étel népszerűsége megnövekedjen Anglia-szerte.
Néhány tipp a tökéletes Beef Wellington-hoz
- Kiváló minőségű alapanyagok: Mivel ez egy igazán különleges fogás, érdemes kiváló minőségű marhahúst választani hozzá.
- Pontos időzítés: Fontos betartani az elkészítési időket mind az előpirításnál, mind a sütésnél annak érdekében, hogy a hús ne legyen túl nyers vagy túlsült.
- Pihentetés: Ne hagyjuk ki azt a lépést sem, amikor hűtőbe tesszük pihenni a becsomagolt húst – ettől lesz igazán tömör és jól formázható.
A Beef Wellington elkészítése valóban kihívást jelenthet még tapasztalt szakácsok számára is. Azonban ha követjük ezeket a lépéseket és tippeket, garantáltan sikerrel járunk majd!